Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

http://www.patris.gr/articles/129801/72544#.UW60JLWeNXk

http://www.newsnow.gr/article/404565/giati-leme-oxi-sto-limani-tou-notou---antidraseis-foreon-kai-syllogon-sta-sxedia-tis-kyvernisis.html

http://www.ert.gr/eidiseis/topika-nea/heraklio/story/154102/irakleio-sti-mesara-gia-to-limani-tou-notou#.UW60irWeNXk

http://www.cretalive.gr/crete/view/h-kinhsh-politwn-mesaras-gia-to-periballon-gia-to-limani-tou-notou/76201

http://www.cretalive.gr/crete/view/antwnhs-maniadakhs-polu-thetikh-ejelijh-gia-th-messara-h-dhmiourgia-enos-li/75175


Στο ίδιο έργο θεατές και εξίσου αποφασισμένοι……………………..


Δεν προσκλήθηκε, η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, αλλά θεωρήσαμε ότι μας αφορά και παρευρεθήκαμε στο κάλεσμα του κ. Κεφαλογιάννη στις Μοίρες, στη συζήτηση για το διαμετακομιστικό σταθμό στο Τυμπάκι. Δεν παραπλανηθήκαμε, ότι κάτι καινούριο είχε να μας πει, απλά δεν θέλαμε να θεωρηθεί η απουσία μας σαν μετακίνηση από την εδώ και 8 κοντά χρόνια σταθερή θέση μας ενάντια σε αυτό τον τερατώδη σχεδιασμό του τέως Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ευτυχώς, μαζί με την Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, πολλοί φορείς και πολίτες, αλλά και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου έπραξαν το ίδιο και έτσι το Πολύκεντρο Μοιρών γέμισε από ‘’ακάλεστο’’ κόσμο που διαμαρτυρήθηκε για αυτή την αιφνιδιαστική αναμόχλευση του έργου, που το 2009 ο τέως Γ.Γ Ναυτιλίας κ. Βλάχος είχε αποσύρει εξαιτίας ακριβώς της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών.

Αυτό που ζήσαμε την Πέμπτη στο Πολύκεντρο, ήταν η ακριβής επανάληψη των συναντήσεων που είχε οργανώσει ο κ. Κεφαλογιάννης το 2007 στους Δήμους Λάμπης, Μοιρών και Τυμπακίου. Ακόμη και το βίντεο παρουσίασης του έργου ήταν αυτό που δίπλα στο τέρας της διαμετακόμισης τοποθετούσε τα στολιδάκια Μαρίνα, εμπορικό λιμάνι & τουριστικό λιμάνι, δενδροφύτευση ως την Αγία Γαλήνη, θεωρώντας μάλλον ότι μπορεί να αμβλυνθεί με αυτά το μέγεθος της καταστροφής που φέρνει στο Νότο η κατασκευή του 6ου στον κόσμο σταθμού διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων. Στολιδάκια που έχουν εξαιρεθεί στο σύνολό τους από την θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ (2008), η οποία και μεταθέτει την ευθύνη έγκρισης των “συμπληρωματικών έργων” στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, στην παρέμβασή της ξεκαθάρισε πως όπως δεν διαφοροποιείται ο αρχικός σχεδιασμός για διαμετακομιστικό σταθμό στο Τυμπάκι, έτσι δεν έχει διαφοροποιηθεί και η στάση των Μεσαριτών απέναντι στο έργο και πως όσο κάποιοι επιμένουν να το επαναφέρουν για συζήτηση, τόσο θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να ενημερώνει τον κόσμο για τις επιπτώσεις του.

Ας μην παραβλέπουν οι ευλογούντες την ανάπτυξη που θα φέρουν οι Κινέζοι, ότι τόσο ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός της Κρήτης, όσο και το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο δεν προβλέπουν την Βιομηχανοποίηση της περιοχής. Αντίθετα, η ζώνη όπου ο διαμετακομιστικός σταθμός χωροθετείται, στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης. Ενώ και από το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο προβλέπεται «Διατήρηση της γεωργίας και της εντατικής κτηνοτροφίας, με παράλληλη προστασία της γεωργικής γης, ιδιαίτερα στις γόνιμες πεδινές περιοχές. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν: (α) την Κεντρική, ………………και (ζ) το Ηράκλειο – Μεσσαρά - Ιεράπετρα στην Κρήτη.»

Η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη δράση της ενάντια στις μεθοδεύσεις του κ. Κεφαλογιάννη, που απειλούν το περιβάλλον, την απασχόληση και το εισόδημα, την κοινωνική συνοχή, την τοπική ταυτότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Νότου.
Προτείνουμε δε στη Δήμαρχό μας να μελετήσει, να δημοσιοποιήσει στη σελίδα του δήμου Φαιστού τα αρχεία που αφορούν στα δημοσιοποιημένα:
  • Από το Μάρτιο του 2007, Μελέτη για την «προκαταρκτική εκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή διεθνούς εμβέλειας λιμανιού στο Τυμπάκι» με ανάδοχο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
  • Από το Μάρτιο του 2008, φάκελο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που περιείχε την με αρ. οικ101233/1-2-2008 Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του Έργου: «Λιμενική εγκατάσταση στο Τυμπάκι Ν.Α. Ηρακλείου», καθώς και την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκπονήθηκε από την ENVECO Α.Ε.
  • Από τον Αύγουστο του 2008, Αίτηση Ακύρωσης της παραπάνω θετικής γνωμοδότησης επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κατέθεσε η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον.
Αλλά επίσης
  • Και τον φάκελο με το σύνολο μελετών το κόστος των οποίων έχει αγγίξει τις 500.000 ευρώ, που τον Αύγουστο το 2008 μοίραζε ο αναρμόδιος πλέον κ. Κεφαλογιάννης στις Νομαρχίες και τους Δημάρχους.
Και στη συνέχεια να προσκαλέσει σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και εντός ημερησίας διάταξης συζήτηση. Έφθασε επιτέλους η ώρα οι εκπρόσωποί μας να τοποθετηθούν. Και αν θεωρούν ότι η άποψη των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους δεν έχει υπάρξει σαφής, ας προκαλέσουν ανοικτή συζήτηση όπου να κληθούν όλοι να συμμετάσχουν !!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΜοίρες Ηρακλείουe-mail: kpmp@viva.gr
web site: www.no-container-port-in-timbaki.net & www.ecocrete.gr





Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Δελτίο τύπου: Σχετικά με μια αναπάντεχη; «παραίτηση»



Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την «παραίτηση» του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Αλέκου Ανδρικάκη από την εφημερίδα «Πατρίς». Κατά τα φαινόμενα αιτία του εξαναγκασμού σε παραίτηση, υπήρξε δημοσίευμα στην εν λόγω εφημερίδα, με την υπογραφή του κ. Ανδρικάκη, που ασκούσε κριτική στο δήμαρχο κύριο Κουράκη, για την οικονομική διαχείριση του δήμου. 
Ο κ. δήμαρχος αντέδρασε, ως απόλυτος μονάρχης, που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το δημοσιογράφο, για παραποίηση στοιχείων και πλαστογραφία. Κατά την γνώμη μας, η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία, επιβάλλει την άσκηση του δικαιώματος της απάντησης -του κατηγορούμενου για ψευδή στοιχεία- δημοσιογράφου, από την ίδια εφημερίδα, που φιλοξένησε την απάντηση – κατηγορία του κ. δημάρχου. Το δικαίωμα αυτό δε δόθηκε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας στο θιγόμενο δημοσιογράφο! Αν αυτό έγινε με παρέμβαση – πίεση του δημάρχου, προκύπτει μείζον θέμα δημοκρατίας, και χρήζει απάντησης τόσο από τον ίδιο το δήμαρχο, όσο και από την εφημερίδα.
Ο κ. δήμαρχος μας έχει συνηθίσει και στο παρελθόν σε μονολόγους και συστηματική αποφυγή του διαλόγου, είτε στα ΜΜΕ είτε ακόμη και στα δημοτικά συμβούλια. Η συστηματική αυτή αποφυγή διαλόγου, μπορεί να σημαίνει είτε την ανεπάρκειά του, είτε το φόβο του μήπως αποκαλυφθεί κάτι, είτε την αντίληψη, ότι είναι υπεράνω κριτικής Σε κάθε περίπτωση όμως σημαίνει την υποχώρηση της δημοκρατίας, έναντι προσωπικών επιδιώξεων του δημάρχου και της παράταξης που τον στηρίζει.
Κατά την γνώμη μας η παρουσία, για σχεδόν 40 χρόνια του ίδιου πολιτικού χώρου στην ηγεσία του δήμου, διαμόρφωσε μια καθεστωτική λογική, που είναι τελείως ανεξέλεγκτη και τρέφει το νεποτισμό. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Το απόλυτα δημαρχοκεντρικό πελατειακό σύστημα πρέπει, με την ενεργή παρέμβαση των πολιτών, να μετεξελιχθεί, σε ένα πραγματικά δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο, με επίκεντρο τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Τότε και μόνο τότε, κανένας δήμαρχος δε θα έχει τη δυνατότητα να φιμώνει την αντίθετη άποψη και κανένα μέσο μαζικής επικοινωνίας, να επιβάλει στους συνεργάτες του δημοσιογράφους και στον εαυτό του -αυτοβούλως ή καθοδηγούμενο- την αυτολογοκρισία.
Τα ΜΜΕ, οφείλουν να δρουν ανά πάσα στιγμή, ως φορείς ελέγχου της εξουσίας. Επειδή το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις της ενοχλημένης από την κριτική εξουσίας και το παράδειγμα του κυρίου Ανδρικάκη στα τεκταινόμενα των μέσων μαζικής επικοινωνίας του Ηρακλείου δεν είναι το μοναδικό, επειδή υπάρχουν καταγγελίες, για συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, πιέσεων, απολύσεων και ωμών παρεμβάσεων στο έργο των δημοσιογράφων, επειδή το γεγονός αυτό απειλεί de facto την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και λειτουργεί αυτόματα, ως μήνυμα και μέσο πίεσης, προς όλους τους δημοσιογράφους, οφείλουμε ως κοινωνία να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της τέταρτης εξουσίας και να καλέσουμε τους ιδιοκτήτες, να προτάξουν το κοινωνικό συμφέρον, από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που στερούν το ψωμί, από ανθρώπους, που το μόνο που θέλουν είναι να εξασκούν ανεμπόδιστα το λειτούργημά τους.
Καλούμε την ιστορική εφημερίδα, να μην ολοκληρώσει το ολίσθημα και να μην εγκαινιάσει ένα κακό προηγούμενο στον -ευαίσθητο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό των απόψεων- τομέα της έντυπης ενημέρωσης. Στον Αλέκο Ανδρικάκη αφαιρέθηκε αυθαίρετα μια δυνατότητα, που αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στις «πολιτισμένες κοινωνίες». Αυτό δεν πρέπει να περάσει!

Το γραφείο τύπου της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013


Έχω μια σαφή απορία :


Φωνάξαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, αντισταθήκαμε σε μνημόνια που πέρασαν κατά πλειοψηφία από το Ελληνικό κοινοβούλιο και από τους βουλευτές της τρικομματικής συγκυβέρνησης οι οποίοι τώρα, ΕΝΩ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ , ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΝ όλα αυτά τα επαχθή μέτρα για τον Ελληνικό λαό, έρχονται σαν "σωτήρες" να ζητούν διορθώσεις, τροπολογίες, επανεξετάσεις, ΓΙΑ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ!!!
Ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής, εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης , τάσσονται  κατά νομοσχεδίων που πριν λίγο καιρό υπερασπίζονταν  και θέλουν να μας πείσουν για το δίκαιο των λόγων τους!!!!Πραγματικά δεν ξέρω , αν ξέρουν ή αν καταλαβαίνουν σε ποιους απευθύνονται.. Και δεν ξέρω αν νοιώθουν το πως τους βλέπει ο Ελληνικός λαός..Το λιγώτερο που έχουν να κάνουν, είναι να μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Η προσωπική προβολή , (ευσεβής πόθος όλων αυτών),  πρέπει να έχει συνέχεια λόγων και έργων!Δεν πείθουν κανένα όταν, πειθόμενοι οι ίδιοι στις κομματικές εντολές, ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα και εκ των υστέρων, έρχονται να "παρακαλέσουν" υπουργούς για επανεξέταση, κατάργηση κλπ, νομοσχεδίων που ήδη  έχουν αποδεχτεί και έχουν ψηφίσει!!!!
Θα ήθελα να τους πω ότι ο, εκ των υστέρων, αγώνας δρόμου, " να προλάβουμε" , είναι μοναχικός και χωρίς νόημα. Πολύ δε περισσότερο, υστερεί σε εμπιστοσύνη και υπερτερεί σε απαξίωση..
Η απορία μου:  Δεν το καταλαβαίνουν;;;;;;



ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 3 Απριλίου 2013
Όταν ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, ένα πνευματικό σύμβολο, που τιμά τα Γράμματα και τις Τέχνες, μετά από 128 χρόνια λειτουργίας, με εξαιρετικά σημαντική συμβολή στη διάδοση του βιβλίου και τη φιλαναγνωσία, κλείνει, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ πληγώνεται ανεπανόρθωτα.
Το βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, που φιλοξενούσε επί δεκαετίες όλους τους διανοούμενους, τους λογοτέχνες, τους δημοσιογράφους και τους αναγνώστες, σίγησε.
Αποκαθηλώθηκε το Σάββατο (30/3) η μαρκίζα. Ένα ακόμα θύμα της οικονομικής κρίσης, σε μία εποχή που ο Πολιτισμός και ο Άνθρωπος κατακερματίζονται από τη λογική της αγοράς.
Το βιβλίο είναι ο πολύτιμος σύμμαχος και το όχημα για την πνευματική ανάπτυξη και τη μάχη απέναντι στη βαρβαρότητα.
Το 1885, ο Γεώργιος Κασδόνης, δάσκαλος και δημοσιογράφος από την Τήνο, με όνειρα και προσδοκίες, ίδρυσε το βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ στην οδό Σταδίου 32. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε από τους Ιωάννη Κολλάρο, Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο και Μαρίνα Καραϊτίδη.
Το βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ από την αρχή της λειτουργίας του έως και το τέλος, υπήρξε Φάρος Πολιτισμού, στέκι λογοτεχνών, μία πνευματική εστία. Η πληρότητα των τίτλων ήταν απαράμιλλη και στο θρυλικό υπόγειο, τα βιβλιοστάσια φιλοξενούσαν σπάνιες, συλλεκτικές εκδόσεις. Ίδρυσε τη ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, το παλαιότερο λογοτεχνικό περιοδικό της χώρας και το πλέον έγκυρο, με διευθυντή τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και στη συνέχεια τον Πέτρο Χάρη, τον Ευάγγελο Μόσχο, τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.
Ευτυχώς, ο εκδοτικός οίκος συνεχίζει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του και τη προσφορά του στα Γράμματα. Εξέδωσε περισσότερους από 11.000 τίτλους Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Κάλβου, Βαλαωρίτη, Βιζυηνού, Ξενόπουλου, Καρκαβίτσα, Προβελέγγιου και τόσων άλλων.
Όλοι οι προβολείς των Μ.Μ.Ε. έπεσαν στο κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Εστίας και κανένας δεν ασχολήθηκε με το προσωπικό του βιβλιοπωλείου που του οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, (αφορά έξι άτομα που είχαν κάνει επίσχεση εργασίας). Η εφημερίδα ΑΥΓΗ είχε προβάλλει αυτό το θέμα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2012, σε όλες του τις λεπτομέρειες και συγκεκριμένα, για την καθυστέρηση δεδουλευμένων, αλλαγή της Σ.Σ.Ε. και απαξίωση.
Το κλείσιμο του Βιβλιοπωλείου της ΕΣΤΙΑΣ είναι πλήγμα για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ μας.
Το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ


Τετάρτη 3 Απριλίου 2013


Δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη, υπεύθυνου για θέματα ελληνισμού της διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών για την ομογένεια

Home / ΤΜΗΜΑΤΑ / Δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη, υπεύθυνου για θέματα ελληνισμού της διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών για την ομογένεια
«Η μνημονιακή κυβέρνηση του κ. Σαμαρά συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον ελληνισμό της διασποράς αλλοπρόσαλλα και ευκαιριακά»
Από τη μια θέλει να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Απόδημου ελληνισμού, αμέσως μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας και από την άλλη διορίζει γενικό γραμματέα για λίγους μήνες, με αμοιβή μάλιστα 73.000 ευρώ. Όλα αυτά στη βάση υποτίθεται του νέου οργανογράμματος του ΥΠΕΞ, που προσδιόρισε το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης.
Η πλήρης απουσία στρατηγικής για τον ελληνισμό της διασποράς είναι εμφανής, ειδικά σε μία περίοδο που έχει αυξηθεί το μεταναστευτικό ρεύμα προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουμε νέα γενιά μεταναστών του 21ου αιώνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά την απόσυρση του σχετικού άρθρου 11 που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή.
Προτείνουμε τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής και πολιτικής, που να αφορά ουσιαστικά τον ελληνισμό της διασποράς, τη συνεργασία της Βουλής με την ομογένεια, τη δημιουργία μιας οργανωμένης δομής λειτουργικής και αποτελεσματικής για τον ελληνισμό της διασποράς. Αρνούμαστε τη λογική των εύκολων απολύσεων των εργαζομένων στη ΓΓΑΕ, από τη μια και των προσλήψεων ημετέρων από την άλλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει μια Γενική Γραμματεία αναβαθμισμένη, που διαμέσου αυτής θα γίνεται η συνολική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας, στον ελληνισμό της διασποράς.
Για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους, που θα αναπτύξουμε εκτενώς και που έχουν σχέση με τη συνολική πολιτική μας για τον ελληνισμό της διασποράς, θέλουμε να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας προς την οποιαδήποτε υποβαθμισμένη μορφή και ελλειμματική  παρέμβαση της Πολιτείας για τον ελληνισμό της διασποράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει και θέσεις και προτάσεις και είναι έτοιμος να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Γιατί οι Έλληνες της διασποράς δεν είναι τα παρείσακτα παιδιά της Ελλάδας.
Το Γραφείο Τύπου               2/04/2013