Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Το…πριν του Ηρακλείου

 12 Οκτ, 2015  ΙΣΤΟΡΙΑ  0


Μειντάνι 3
του Βασίλη Σπυριδάκη
Κάποτε υπήρχε ένα διαφορετικό Ηράκλειο. Με τα καλά του και τα άσχημα του. Πάντα όμως πολύβουο και αισθητικά πολύχρωμο. Με τις άσχημες και τις όμορφες γωνιές του.
Με την απλότητα των ανθρώπων του, που μάλλον έλεγαν περισσότερα …καλημέρα στο διπλανό τους  και η βόλτα στο κέντρο  είχε διαφορετική πρακτική σημασία απ ότι έχει σήμερα.
Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια βόλτα στο Ηράκλειο των περασμένων χρόνων βαδίζοντας φωτογραφικά τις δεκαετίες του όπως τις συγκέντρωσε σε ανάρτηση του στο facebookο   Markos Fthenakis  χρησιμοποιώντας πολλές φωτογραφίες  του Μ.Ναλετάκη.
Πλατεία Ελευθερίας
Στο κέντρο της πόλης,  η πλατεία Ελευθερίας. Τα αυτοκίνητα έπαιζαν το ρόλο τους και  οι οδηγοί τους αλλά και οι διαβάτες δεν φανταζόταν τότε ότι  η πλατεία θα γεμίσει μάρμαρα από …τάφους και θα στηθούν βραβευμένα …’παλούκια» για να θυμίζουν τη μεγαλομανία μας! Οι καρέκλες βέβαια καρέκλες…
Πλατεία Ελευθεριας 2Πλατεία Ελευθερίας 1972Πλατεία Ελευθερίας Αγνωστος ΣτρατιώτηςΠλατεία ΕλευθερίαςΠλατεία Ελευθερίας3Πλατεία Ελευθερίας-Κινηματογράφς Ηλέκτρα
Λιοντάρια
Τόπος συνάντησης και τότε και σήμερα.Μόνο που τα Λιοντάρια απολάμβαναν τα κάγκελα τους και τις εκάστοτε παρεμβάσεις αλλά και τα …καυσαέρια των αυτοκινήτων .
Λιντάρια 3Λιοντάρια 2Λιοντάρια
25ης Αυγούστου
Και αφού τα αυτοκίνητα αγαπούσαν τα Λιοντάρια δεν μπορούσαν να αφήσουν παραπονεμένη και την 25ης Αυγούστου. Καυσαέριο σου λέω…Αργότερα βέβαια το Ηράκλειο αγάπησε τις καφετέριες. Αλλά αυτό είναι δουλειά άλλου ιστορικού…
25ης Αυγουστου 225ης Αυγουστου 325ης Αυγούστου
Μειντάνι
Η βαρέλα με τον τροχονόμο και το τρίκυκλο. Την πρώτη τη θυμόμαστε και τώρα τα Χριστούγεννα να σβήνει τους σηματοδότες. Το τρίκυκλο μαζεύει ακόμα αλουμίνια και ο,τι άλλο από τις γειτονιές μας.
Και βέβαια κοστούμια αλλά και ποδήλατα. Το κέντρο της πόλης ανέκαθεν είχε την ανάγκη της πασαρέλας του…
Μειντάνι 3
Μειντάνι 2Μειντάνι
Αγορά – 1866
Το μέλλον δεν κοίταξε την αγορά και έμεινε σχεδόν ίδια. Στις καταναλωτικές της συνήθειες . Στα ακίνητα της.
Το περίπτερο στη γωνία έμεινε στη θέση του και  η μακαρονάδα ήταν «απόλαυσις με τα συμιγδαλένια μακαρόνια».
Αγορά 2Αγορά 1866 3
Αγορά 1866 2Αγορά 1866Αγορά
Οδός 1866
Δαιδάλου
Μπορεί  η Δαιδάλου να μην ήταν εμπορικός πεζόδρομος αλλά είχε τα πεζοδρόμια της
Δαιδάλου
Λεωφόρος Δικαιοσύνης
Όπως στη ζωή η δικαιοσύνη είναι μονόδρομος έτσι και η λεωφόρος του Ηρακλείου ήταν απο τότε μονοδρομος.Δεν θα μπορούσε και αλλιώς.
Λεωφόρος Δικαιοσύνης
Πλατεία Κορνάρου
Την αγαπούσαν και οι τούρκοι καθώς αποτελεί την είσοδο ή την έξοδο από την αγορά. Είναι η στιγμή του τελευταίου υπολογισμού για το πόσα λεφτά έχεις στην τσέπη σου…
Τουρκοι στο Ηράκλειο
Πλατεία Κορνάρου 2Πλατεία Κορνάρου -ΟλυμπικΠλατεία Κορνάρου
Οι στιγμές…
Σ αυτή τη βουτιά στο χρόνο κρατήσαμε για το τέλος πιο ανθρώπινες στιγμές. Την τουρίστρια μας που προετοίμαζε ανέμελα το τουριστικό μας μέλλον… Ποιος ξέρει ίσως η συγκεκριμένη επισκέπτρια μας να ξόδευε περισσότερα.
Τουρισμός 1972
Και την ανάπαυση του Μάρκου. Καπετάνιος με καπέλο και με ύφος «δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα».
Ο Μάρκος
Και ακόμα πιο παλιά, στα καλάθια με το καλντερίμι και τη birra.Aυτά…
Μπύρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου