Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Από το οπλοστάσιο της Φύσης :Μολόχα

 Μalva sylvestris (Malvaceae)

Μολόχα "παύει τας ωδίνας"έλεγε ο Ιπποκράτης




Η μολόχα είναι ένα βότανο γνωστό από την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς.
Οι αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι κ.α., την καλλιεργούσαν για τροφή και τη χρησιμοποιούσαν συχνότατα. Αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο βότανο στη χώρα μας, μιας που φυτρώνει οπουδήποτε και διαθέτει όμορφα μωβ άνθη. 
Η Μολόχα είναι το βότανο που βοηθά στις φλεγμονές των βλεννογόνων όλου του σώματος, της ουροδόχου κύστεως, της γαστρεντερικής οδούς βοηθά στην γαστρίτιδα, έλκος στομάχου και στη δυσκοιλιότητα. Είναι αποχρεμπτική και βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων, στην καταπολέμηση της βρογχίτιδας, του βήχα, της λαρυγγίτιδας, της αμυγδαλίτιδας και της φαρυγγίτιδας.

Είναι το βότανο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σπάνιας πάθησης της ξηρότητας των δακρυικών πόρων.

Επίσης, οι πλύσεις με χλιαρό τσάι μολόχας καταπραΰνουν την φλόγωση και τη φαγούρα από τυχόν αλλεργίες. (Ακόμη κι όταν παίζαμε μικροί και αγγίζαμε σε τσουκνίδα, το πρώτο βότανο που μας έδιναν ήταν φύλλα μολόχας. Έτριβαν οι μαμάδες μας την περιοχή όπου μας έτσουζε η τσουκνίδα κι έλεγαν «έβγα τσουκνίθα έμπα μολόχα»).

Σε μορφή τσαγιού, βοηθά -κάνοντας γαργάρες- στη ξηροστομία, την ξηρότητα του λαιμού και της ρινικής κοιλότητας
Χρήση: ένα κουταλάκι από το βότανο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αφημένο για 10 λεπτά καλά σκεπασμένο, για να μας προσφέρει όλες τις δραστικές του ουσίες με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. 
 Για εξωτερική χρήση, οι αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές αλλά και στυπτικές ιδιότητες, την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε περιπτώσεις ουλίτιδας, ερεθισμού του δέρματος , αλλά και για ανακούφιση από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες.
Σε μορφή κομπρέσας από χλιαρό έγχυμα, έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην ξηρότητα των δακρυϊκών πόρων.
Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει αναφερθεί ότι 2-3 φλιτζάνια μολόχα την ημέρα, μαζί με κομπρέσες από στραγγισμένα ζεστά φύλλα και άνθη στο στήθος το βράδυ, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο εμφύσημα ή σε περιπτώσεις δύσπνοιας.   
Τέλος, τα λουτρά μολόχας βοηθούν να ανακουφιστούν τα πρησμένα πόδια ειδικά μετά από κάταγμα, μαλακώνει τουςκάλους των ποδιών.

Πιστεύεται ότι θεραπεύει την επιληψία και ότι ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας, της σφήκας η της τσουκνίδας.
Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις: εντερικών προβλημάτων, κολικών, γαστρίτιδας, κυστίτιδας, διάρροιας, καταρροής, πνευμονίας, βραχνάδας, οξείας δυσεντερίας, κατακράτησης ούρων, αιματουρίας, φλεγμονών της ουροδόχου κύστης, προβλημάτων των νεφρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου