Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Από το οπλοστάσιο της Φύσης : Ματζουράνα




Origanum majorana (ματζουράνα, αντωναΐδα), Οικογένεια Labiatae

Η μαντζουράνα έχει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα χρήσιμα μέρη της μαντζουράνας είναι τα φύλλα της, από τα οποία παρασκευάζεται αφέψημα με ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.
Δράσεις:
αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι έχει αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιοξειδωτική, εντομοκτόνο και φυτοτοξική δράση.
Χρήσεις:
Η ματζουράνα ενδείκνυται στη θεραπεία ελαφρών παθήσεων του νευρικού συστήματος και ως αντισπασμωδικό. Ανοίγει την όρεξη, ανακουφίζει από τους τυμπανισμούς και τους στομαχικούς πόνους. Δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας.
Έχει αποχρεμπτική, απολυμαντική, τονωτική, αντισπασμωδική, αναλγητική, ηρεμιστική και σπασμολυτική δράση.
Το κατάπλασμα των φύλλων της και οι επαλείψεις με το αιθέριο έλαιο της ανακουφίζουν από τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, ενώ το όμορφο άρωμα της απομακρύνει την κακή διάθεση, την κατάθλιψη και το στρες.
Είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική κατά των αναπνευστικών παθήσεων (άσθμα, βρογχίτιδα), της δυσμηνόρροιας, της δυσκοιλιότητας, των εγκεφαλικών παθήσεων, των κολικών, του ίλιγγου, της επιληψίας, του κρυολογήματος και των στοματικών ελκών. Στην αρωματοθεραπεία, εκτός των άλλων, χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της ματζουράνας ως χαλαρωτικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου