Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

VICTOR JARA











Víctor Lidio Jara Martínez

28 Σεπτέμβρη 1932 – 16 Σεπτέμβρη 1973

Χιλιανός δάσκαλος, διευθυντής Θεάτρου, τραγουδοποιός, πολιτικός ακτιβιστής και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής.

Συνελήφθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1973 από την στρατιωτική χούντα του Πινοσέτ.

1973 :
Δολοφονείται ο Victor Jara από τη χιλιανή χούντα στο Στάδιο Chile του Santiago.

"'Εφεραν τον Victor και τον διέταξαν να βάλει τα χέρια του στο τραπέζι. Στα χέρια του αξιωματικού εμφανίστηκε ένα τσεκούρι. Με ένα κοφτό χτύπημα έκοψε τα δάχτυλα του αριστερού χεριού και με ένα άλλο τα δάχτυλα του δεξιού χεριού. Ακούσαμε τα δάχτυλα να πέφτουν στο ξύλινο πάτωμα. Το σώμα του Victor σωριάστηκε με όλο του το βάρος. 6.000 κρατούμενοι ούρλιαξαν ταυτόχρονα. Ο αξιωματικός κινήθηκε προς τον τραγουδιστή-κιθαρίστα φωνάζοντας "τραγούδα τώρα για την πουτάνα τη μάνα σου", και συνέχισε να τον χτυπάει. Ξαφνικά ο Victor προσπάθησε με κόπο να σηκωθεί και σαν υπνοβάτης πήγε προς τις κερκίδες με ασταθή βήματά και ακούστηκε η φωνή του που μας έλεγε: "Θα ευχαριστήσουμε τον αρχηγό". 'Υψωσε τα χέρια του που έσταζαν αίμα και με μια αγωνιώδη φωνή, άρχισε να τραγουδάει τον ύμνο της Λαϊκής Ενότητας. 'Ολοι τον μιμήθηκαν κι αυτό έκανε τους στρατιωτικούς να αφηνιάσουν. Ο Victor δέχτηκε μία ριπή και διπλώθηκε στα δύο. Κι άλλες ριπές ακούστηκαν που σημάδευαν όσους ήταν εκεί και είχαν τραγουδήσει μαζί με τον Victor. Τα σώματα έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο, γεμάτα από σφαίρες. Οι κραυγές των τραυματιών ήταν τρομακτικές. Αλλά ο Victor δεν τις άκουγε. Ήταν νεκρός. " (μαρτυρία του χιλιανού συγγραφέα Miguel Cabezas).
5.000 κρατούμενοι συγκεντρώθηκαν στο Estadio Chile αμέσως μετά το πραξικόπημα.
Πολλοί απ' αυτούς βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν μέσα στο στάδιο.
Ο Victor Jara συνελήφθη την ίδια μέρα του πραξικοπήματος ενώ κατευθυνόταν προς το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο όπου εργαζόταν.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία στρατιώτη που ήταν παρών στο στάδιο, ο Victor Jara αναγνωρίστηκε από έναν υπολοχαγό γνωστό με το παρατσούκλι "ο Πρίγκιπας" ο οποίος τον ξεχώρισε από τους άλλους κρατουμένους για να τον χλευάσει και να τον βασανίσει. Αφού του έσπασε τα χέρια με την κάννη ενός όπλου (και σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή του έκοψε και τα δάχτυλα), του έδωσε μία κιθάρα να παίξει, ενώ κάποιος άλλος αξιωματικός έπαιζε μαζί του ρώσικη ρουλέτα. Όταν ο Victor Jara άρχισε να τραγουδάει το Venceremos, οι βασανιστές του διέταξαν τους στρατιώτες να τον πυροβολήσουν, αυτόν και τους άλλους 14 κρατουμένους που τραγούδησαν μαζί του. Στο σώμα του Victor Jara βρέθηκαν 44 σφαίρες. Η χούντα είχε ρίξει το πτώμα του σε μαζικό τάφο αλλά αναγνωρίστηκε από κάποιους πολίτες και κηδεύτηκε κατόπιν παράνομα. Την δεύτερη κηδεία του ακολούθησε πλήθος κόσμου μετά από τρεις μέρες τιμητικών εκδηλώσεων. 


http://youtu.be/en8yqVxuT-U?list=RDwEy-PDPHhEI 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου