Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ηράκλειο - η πόλη στο νότο της Ευρώπης που θα μπορούσε να είναι Πόλη Καταφύγιο Ιδεών.

ahtarika

Εδώ πάνω σε ερείπια ανακτόρων, πάνω σε τζαμιά και εκκλησίες, πάνω σε αραβικά, ενετικά, βυζαντινά τείχη, επιβίωσαν και συμβίωσαν Άνθρωποι. Ιστορικές στρώσεις γονιμοποίησαν το πνεύμα. Γέμισε η ψυχή του τόπου με κατακτητές και μάχες, με Αρετούσες και Αναφορές στον Γκρέκο.
Η ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ μπορεί και πρέπει να είναι Σύμβολο τούτης της Πόλης. Σύμβολο μιας ζώσας πραγματικότητας που στο κατώφλι του μέλλοντος συνδέει το χθες με το σήμερα.
Τα χειρόγραφα και οι Συλλογές της ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ είναι ζωντανά στοιχεία μιας ιστορίας Ανθρώπων
  • που έδωσαν πνευματική και αρχιτεκτονική μορφή στο χώρο τους
  • που συνομίλησαν και κατέγραψαν τη συνομιλία τους
  • που αγωνίστηκαν για ό,τι κάθε φορά συγκροτούσε την ελευθερία τους.
Τα Χειρόγραφα και οι Συλλογές και τα Αρχεία της ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ είναι το μπαλκόνι της Πόλης που κάνει το σύγχρονο Ηρακλειώτη ικανό να δει μακρύτερα.
Πιστεύουμε πως από τούτο το μπαλκόνι πρέπει να δούμε τις πόλεις του κόσμου και να αντιπαρατεθούμε δημιουργικά μαζί τους.
Οι Νέοι οφείλουν και μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των νέων εποχών. Και η ΒΙΚΕΛΑΙΑ να περάσει στην κυριότητά τους. Να γίνει σπίτι και ορμητήριο και καλλιτεχνικό εργαστήρι και αναγνωστήριο και διδασκαλείο, θεατρική και συγγραφική ανησυχία και διάλογος και ό,τι μπορεί να εξάψει το πνεύμα και να διευρύνει την οπτική.
Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, δάσκαλοι, καλλιτέχνες, δημιουργοί. Να τους δώσουμε χώρο.
Να εμπιστευτούμε την αθωότητά τους και την ορμή τους, να αγκαλιάσουμε ακόμα και τα λάθη τους,
Και προς Θεού, μην φτιάχνουμε και εδώ επιτροπές ισορροπιών. Μην νεκρώνουμε ό,τι ζωντανό και σπουδαίο έχουμε. Δεν είναι Μνημείο η ΒΙΚΕΛΑΙΑ είναι ένα Ίδρυμα, είναι κάτι φωτεινό σε ένα γκρίζο φόντο. Όσο πιο συλλογικό γίνει τόσο πιο ικανά θα εκδιώκει τον ατομικισμό της κοινωνίας. Μην επιτρέψουμε να γίνει κλειστή λέσχη, λέσχη ατομικών φιλοδοξιών.
Ο Γιανναδάκης θα μπορούσε ακόμα να εμψυχώνει το τόλμημα. Αρκεί να μην κάνουμε μνημόσυνα. Να παίρνουμε το μίτο από εκεί που τον άφησε ένας πνευματικός εργάτης για να τον πάμε συλλογικά παραπέρα ψάχνοντας το πνευματικό ξέφωτο.
Η ΒΙΚΕΛΑΙΑ μπορεί να γίνει η συνείδηση της Πόλης. Συνείδηση που έχει επίγνωση της ιστορικής προέλευσης και μπορεί να επιλέγει δράσεις και κρίσεις που να οδηγούν στην Διάπλαση Παίδων κάθε ηλικίας. Διάπλαση σε αξίες με γνώμονες συλλογικούς, γιατί το συλλογικό είναι το συγκροτητικό στοιχείο κάθε κοινωνίας.
Ενεργοί Πολίτες, χωρίς έπαρση, με συνείδηση αριστερή, που σημαίνει βαθιά ανθρωπιστική, αγαπάμε τούτο τον τόπο και θέλουμε η ιδιαιτερότητα της ψυχής των ανθρώπων του να γίνει συνεισφορά παγκόσμια παιδείας και τέχνης.
Ο δικός μας τόπος έχει μια ΒΙΚΕΛΑΙΑ και έχει και Ανθρώπους όμορφους που μπορούν να βγάλουν την Ιστορία από τα υπόγεια, και να της δώσουν τη μορφή του Σήμερα.
Να συντονίσουμε τα βήματά μας, να συντονίσουμε τις ψυχές μας, ν’ αναπνεύσουμε την ανθρωπιά μας.
Να συγκλίνουμε όλοι σε μία κοινή Αρχή Ηθική. Αρχή Πολιτισμού.
Αυτή η πόλη, η Πόλη μας, στο νότο της Ευρώπης να γίνει Πόλη Καταφύγιο Ιδεών.
Αρχή εν τέλει Πολιτική.
Θ.Ο. Πολιτισμού

                                                                                    http://www.filopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου