Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΔΡΑΒΙΔΕΣ Αναφορά στην Ιδαία γη (Κρήτη)

dravides2dravidesdravides1

Μια μοναδική μουσική παράσταση!
«Φεγγάρι μου όντε θα βγείς την Κρήτη ν’ αγκαλιάσεις, πάρε από τα κάλλη της στον κόσμο να μοιράσεις…».
Οι Δραβίδες, αυτό το εμπνευσμένο μουσικό σχήμα που εξελίσσει το κρητικό μουσικό ιδίωμα, προσδίδοντας του έκφραση λόγια μα και τόσο έντεχνα εναρμονισμένη με την απλότητα και το μεράκι του αυθεντικού, εχθές το βράδυ (Τετάρτη 19 Αυγούστου) στην Πύλη Βηθλεέμ χάρισαν στο κοινό ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι.
Με την μαεστρία και το πολύ ώριμο συνθετικό και ερμηνευτικό προφίλ του δεξιοτέχνη του λαούτου Αντώνη Φραγκιαδάκη, με την ζεστή και γεμάτη πάθος φωνή της Λίλας Κατσούνα ,τον πολύ καλό κιθαρίστα Ζαχαρία Βασιλάκη μας πήραν από το χέρι και μας έβγαλαν σε στράτες μουσικές που τις περπάτησαν οι Πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής… ο Κώστας Μουντάκης ,ο Θανάσης Σκορδαλός, η Λαυρεντία Μπερνιδάκη… Από τον «Ερωτόκριτο» στην «Πέτρα», από της «Γραμβούσας τ’ ακρωτήρι» στο «Έσβησε αέρας το κερί» παντού τους ακολουθήσαμε αφού παραδοθήκαμε στην ήρεμη μα και δυναμική ψυχή τους. Πιστέψαμε για μια ακόμη φορά πως «δεν έχει η αγάπη σύνορα…», αφουγκραστήκαμε με δέος τον Αντώνη Φραγκιαδάκη να τραγουδά « Ο δικός μου ο Χριστός» ένα τραγούδι που ανοίγει νέους δρόμους ,θα συζητηθεί πολύ μα και θα αγαπηθεί πολύ, σε στίχους και μουσική δική του.
Με μεράκι και φαντασία στις ενορχηστρώσεις, με θεατρικότητα στις ερμηνείες με διάθεση γλεντιού και ψυχικής ανάτασης όπου έπρεπε μας συστήθηκαν ξανά χαρίζοντας μας μια από τις καλύτερες μουσικές βραδιές των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου για το φετινό καλοκαίρι.
Η καινοτόμος προσθήκη, της αφήγησης, στην συναυλία, με την πολύ καλή Μαρία Διακάκη η οποία μας αφηγήθηκε με ευστοχία ύφους και χρώματος, πολύ σημαντικά ιστορικά και ποιητικά κείμενα για την πορεία της Κρήτης και των ανθρώπων που την κατοίκησαν από τους μυθολογικούς χρόνους ως και σήμερα, πρόσθεσε στην παράσταση επιπλέον κύρος και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Για την Κρήτη όλα τα τραγούδια, για την Μακαρόνησο όπως την ονόμαζαν τα πολύ παλιά χρόνια, ως χώρα των ευτυχισμένων ανθρώπων.
Μετά το τέλος της συναυλίας ο Αντώνης Φραγκιαδάκης δήλωσε αποκλειστικά στο share-news.gr :

« Η αποψινή παράσταση ως φιλοσοφία, στηρίζεται στην προσπάθεια να περάσουμε το μήνυμα τι είναι πραγματικά η Κρήτη. Αναδρομή στο παρελθόν, στην μυθολογία, στην ιστορία της βάσει κειμένων. Θέλουμε έτσι να εξαλείψουμε σιγά σιγά από τον ευλογημένο αυτόν τόπο όποια βαρβαρότητα και ασχήμια κυριαρχεί πάνω στο νησί. Άλλωστε αναζητώντας την καταγωγή μας ζούμε το παρόν μας και δημιουργούμε το μέλλον μας.
Όπως λέει ο μεγάλος Ερνέστο Γκεβάρα ή Τσε : « Οδοιπόρε δεν υπάρχει δρόμος, εσύ ανοίγεις το δρόμο προχωρώντας». Ξομπλιάσαμε τα κείμενα μουσικά, ως Δραβίδες, με όμορφα παλιά κρητικά τραγούδια, με πιο σύγχρονα αγαπημένα και με τα τραγούδια που έχουμε δημιουργήσει με τον αδελφό μου Μιχάλη όλα αυτά τα 40 χρόνια που υπηρετούμε την κρητική μουσική…».
Πολύ σύντομα στο share-news.gr θα φιλοξενήσουμε τον Αντώνη Φραγκιαδάκη σε μια συνέντευξη, εξομολόγηση ψυχής και τέχνης…

Οι Δραβίδες είναι:
Αντώνης Φραγκιαδάκης λαούτο-φωνή
Λίλα Κατσούνα μπεντίρ-φωνή
Ζαχαρίας Βασιλάκης κιθάρα-φωνή
Την επιμέλεια των κειμένων έκαναν οι Δραβίδες.
Ανάμνηση έντονη από τη χθεσινή βραδιά το υπέροχο δίστιχο: «είμαι στη ρίζα ενός βουνού κι άνθρωπος δεν με πιάνει, γιατί είναι ο νους μου στην κορφή και τον αντάρτη κάνει…».
Συντάκτης: Γωγώ Σωτηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου