Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμιου ενδιαφέροντος η ανακάλυψη Κρητικού Επιστήμονα!


πουλακάκης

Σε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη συμμετέχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο Κρητικός επιστήμονας Νίκος Πουλακάκης. Η ανακάλυψη αφορά σε ένα νέο είδος γιγάντιας χελώνας στα νησιά Γκαλαπάγκος, στον Ειρηνικό Ωκεανό και συγκεκριμένα στο νησί Σάντα Κρουζ, ένα από τα μεγαλύτερα του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος.
Λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για τα Γκαλαπάγκος, κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του κόσμου, ο Νίκος Πουλακάκης μίλησε στο e-kriti.gr για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη. Ο επίκουρος καθηγητής Συστηματικής Ζωολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εξηγεί πως η γενική μορφολογία του νέου είδους δε διαφέρει σημαντικά από τις μέχρι σήμερα γνωστές γιγάντιες χελώνες των Γκαλαπάγκος. Ωστόσο, με προσεκτικές αναλύσεις του γενετικού τους υλικού και στους δύο τύπους γονιδιόματος, στον πυρήνα και το μιτοχόνδριο  διαπιστώθηκε πως υπάρχουν σοβαρές διαφορές με τα υπόλοιπα γνωστά ήδη.
πουλακάκης γκαλαπάγκος
Ήταν η παρατηρητικότητα δύο ερευνητών που οδήγησε στην ανακάλυψη του νέου είδους καθώς μέχρι σήμερα ήταν γνωστός μόνο ο πληθυσμός 2.000 χελωνών που φέρουν την ονομασία Chelonoidis porteri. Ωστόσο διαπιστώθηκε πως στην δυτική πλευρά του ίδιου νησιού, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων ζουν περίπου 250 άτομα ενός παραπλήσιου είδους που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί. Τα δυο είδη είναι εντελώς διαφορετικά γενετικά και ζουν εδώ και 1,7 εκατ. χρόνια!
 
πουλακάκης γκαλαπάγκος
Όπως εξηγεί στο e-kriti ο κ. Πουλακάκης «για να αναγνωριστεί επιστημονικά ένα νέο είδος πρέπει να κατατεθεί ένας "εκπρόσωπός του" σε κάποιο από τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας. Για τις χελώνες των Γκαλαπάγκος το αντίστοιχο απολιθωμένο είδος προέρχεται ήδη από τις έρευνες που έκανε στα Γκαλαπάγκος ο Δαρβίνος, το 1835 και βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.  Με το DNA από αυτό το απολίθωμα κάναμε τη σύγκριση του γενετικού υλικού του νέου είδους και διαπιστώσαμε πως είναι εντελώς διαφορετική η γονιδιακή τους γραμμή", λέει ο ίδιος.

Μετά από δέκα χρόνια έρευνας και συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με αγγλικά και αμερικανικά πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, η πρώτη επιστημονική δημοσίευση, την οποία υπογράφει ως πρώτος συγγραφέας ο κ. Πουλακάκης στην επιστημονική επιθεώρηση PLos ONE, και η οποία προκάλεσε τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον με σειρά αναδημοσιεύσεων σε όλο τον κόσμο.
πουλακάκης γκαλαπάγκος
Το νέο είδος θα ονομαστεί Chelonoidis donfaustoi, προς τιμήν του ερευνητή Φαούστο Λερένα, ο οποίος φρόντισε για χρόνια τον «Μοναχικό Χόρχε», μια γιγάντια αρσενική χελώνα που ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος του υποείδους του όταν πέθανε το 2012.

Ο Νίκος Πουλακάκης συμμετέχει εδώ και 12 χρόνια στην ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Adalgisa Caccone, από το Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Yale,  ως ειδικός στην εξαγωγή DNA από απολιθωμένους οργανισμούς. Πλέον έχει επιτευχθεί μόνιμη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις έρευνες.  
ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου