Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

ΣΕ ΤΡΙΠΛΟ “ΤΕΙΧΟΣ” ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


E-mail(Σαβ. 16/1/16 – 12:01)           
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  
Αποκαλυπτικά για την προβλέψιμη χρεωκοπία της κυβερνητικής, μνημονιακής πολιτικής ήταν τα στοιχεία που έδωσε το Γενικό Λογιστήριο τουΚράτους για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2015.
Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζει σημαντική υστέρηση, καθώς έκλεισε τελικά στα 2,2 δισ έναντι 3,2 δισ της μνημονιακής πρόβλεψης. Φυσικά, και αυτά τα 2,2 πλεονάσματος σε εποχή μεγάλων δεινών για τη λαϊκή πλειονότητα είναι βουτηγμένα στο αίμα και θα έπρεπε να κάνουν οποιαδήποτε κυβέρνηση παπαγαλίζει τα περί “ταξικής μεροληψίας” να κοκκινίζει από ντροπή. Το όποιο πλεόνασμα προέρχεται αποκλειστικά από τον βαθύτατο ακρωτηριασμό των κοινωνικών δαπανών και τη “στάση πληρωμών” που έκανε η κυβέρνηση σ' αυτά που χρωστάει στους Έλληνες πολίτες, για να αποπληρώσει στο ακέραιο τουςξένους και Έλληνες τραπεζίτες.
Ενδεικτικά, οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου μειώθηκαν, σε καιρούς κρίσης και ανέχειας, στα 54,95 δισ, ξεπερνώντας και αυτή τη μνημονιακή πρόβλεψη, που τις ήθελε να περιορίζονται σε 55,66 δισ. Οι υπάκουοι μαθητές του Σόιμπλε ξεπέρασαν και τις προσδοκίες του δασκάλου τους! Παρόλα αυτά, τα νούμερα εξακολουθούν “να μην βγαίνουν”, καθώς τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση 2,03 δισ έναντι των προσδοκώμενων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ωφελήθηκε σημαντικά από την κατακόρυφη μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά.
Με άλλα λόγια, το τρίτο μνημόνιο προσκρούει στο ίδιο αδιέξοδο που είχε σημαδέψει τα δύο προηγούμενα: όσο προχωρά η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων κι όσο πιο πολλούς φόρους επιβάλλουν, τόσο λιγότερα εισπράττουν στο τέλος, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σε σύντομο χρόνο και νέο... “πρόγραμμα διάσωσης” (διάβαζε: νέο μνημόνιο) για να καλύψουν τις τρύπες των προηγούμενων.
Η προϊούσα χρεωκοπία της οικονομικής, μνημονιακής πολιτικής συνοδεύεται από τη γενίκευση των κοινωνικών αντιδράσεων, όπως υποδηλώνει το διογκούμενο κύμα απεργιών, συλλαλητηρίων και κάθε είδους αγωνιστικών αντιδράσεων των μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Αλλά και από την πρόωρη πολιτική απαξίωση της κυβέρνησης, ακόμη και στα μάτια μεγάλου μέρους της κοινωνικής βάσης που μέχρι πρόσφατα την υποστήριζε, έστω με κρύα καρδιά. Φαινόμενα που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση υποχρεούται, βάσει των μνημονιακών της δεσμεύσεων, να περάσει μέσα στο Φλεβάρη τρία νομοσχέδια τεράστιας εκρηκτικήςισχύος: ασφαλιστικόκόκκινα δάνεια και φορολογικό.

Πηγή  Iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου