(Σαβ. 7/5/16 – 13:15-14:40) iskra
ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ ΓΙΑ “ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ”
Σε φιάσκο ολκής εξελίσσεται το πολιτικό “μασάζ” του Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του προς τους βουλευτές τους ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό- φορολογικό τερατούργημα.
Μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφερε... ντροπολογία στη Βουλήμε την οποία μειώνει το αφορολόγητο μέχρι και στα 8.636 ευρώ, φορτώνοντας ακόμη περισσότερα βάρη στις λαϊκές οικογένειες κατ' επιταγήν των δανειστών. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προσωπικό πολιτικό εξετευλισμό του φερόμενου ως “επικεφαλής των 53+”, ο οποίος μόλις στις 12 Απριλίου διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται, όσο είναι αυτός υπουργός, να πέσει το αφορολόγητο κάτω από τα 9.100 ευρώ.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσακαλώτου είχε τροφοδοτήσει φήμες ότι δεν θα δίσταζε να παραιτηθεί αν οι απαιτήσεις των δανειστών υπερέβαιναν τις υποτιθέμενες “κόκκινες γραμμές” του. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι οι άνθρωποι του επιτελείου Τσίπρα, έχοντας περάσει τονΡουβίκωνα του τρίτου μνημονίου, δεν έχουν κανένα ηθικό ενδοιασμό να φορτωθούν τα πιο εξευτελιστικά μέτρα, προκειμένου να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο στα κυβερνητικά τους αξιώματα.
Εξίσου καταγέλαστες αποδείχθηκαν οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να έρθει προς επικύρωση το λεγόμενο “εφεδρικό” πακέτο των 3,6 δισ ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ. Όπως προκύπτει, όμως, από την επιστολή Τσακαλώτου προς τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη δεσμευτεί για τον διαβόητο “αυτόματο κόφτη” που θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες όλων των υπουργείων, με εξαίρεση το υπουργείο Άμυνας (μην τυχόν και περικοπούν οι ΝΑΤΟϊκές δαπάνες) εάν, ή μάλλον όταν διαπιστωθεί ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα “δεν θα βγαίνουν”.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι ηλίου φαεινότερον ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων, η οποία συστηματικά και ανερυθρίαστα κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και τους ίδιους τους βουλευτές της με μόνο στόχο να περάσει τα επονείδιστα, αντιλαϊκά μέτρα.
Παρά τον αξεπέραστο μνημονιακό ζήλο της και την έλλειψη της παραμικρής ηθικής αναστολής, όμως, είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση. Με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι ανέφικτος και απειλεί με αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν απομείωση του χρέους (κάτι που οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε να ακούνε) κι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμευτεί για απολύτως συγκεκριμένα, πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Guardian και της γερμανικής Suddeutsche Zeitung, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υλοποιήσει μόλις το 20% των δεσμεύσεών της και ότι η κατάθεση του ασφαλιστικού- φορολογικού ήταν “μονομερής ενέργεια”.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση Τσίπρα οδεύει προς το απόλυτο αδιέξοδο- είτε αμέσως τώρα, είτε σε λίγους μήνες. Ζητούμενο είναι να μην παρασύρει μαζί της ολόκληρη τη χώρα, κάτι που μπορεί να αποτρέψει μόνο ένας μεγάλος, λαϊκός ξεσηκωμός διαρκείας. Οι σημερινές και αυριανές διαδηλώσεις στο Σύνταγμα και στις πλατείες των άλλων πόλεων θα αποτελέσουν τον πρώτο, κρίσιμο σταθμό.
Α.Θ
Στη συνέχεα, η Iskra παραθέτει σχετικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή (8/5):
Περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολογήτου ορίου έως και τα 8.636 ευρώ σε συνάρτηση με τοναριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.
Πέραν όμως της συρρίκνωσης του αφορολογήτου, επιβαρύνονται δραστικά και οιμικρές επιχειρήσειςμε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29%, έναντι 26% που ισχύει σήμερα για κέρδη έως 50.000ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.
Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών αφορά υπόχρεους και απλογραφικά και βιβλία και συγκεκριμένα προσωπικές εταιρείες, συνεταιρισμούς, κοινωνίες αστικού δικαίου,αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούνεπιχείρηση ή επάγγελμα, κοινοπραξίες και νομικές οντότητες οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν περιλαμβάνονται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις.
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η τροπολογία προβλέπει έκπτωση φόρου 2.100ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.100 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με περιτύλιγμα τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, έρχονται να καλύψουν «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να βγει ο λογαριασμός των 5,4 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με τη δημοσιονομική επίπτωση των τελευταίων παρεμβάσεων στο φορολογικό ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα καθώς και η μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είχαν διαμορφώσει ήδη έναν βαρύ λογαριασμό πρόσθετων φόρων 1,7 δισ. ευρώ!
Με τις τελευταίες αλλαγές στο αφορολόγητο, το μάρμαρο πληρώνουν όσοι έχουν λιγότερα από δύο παιδιά.
Με βάση τα νέα δεδομένα της τροπολογίας σε εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος:
• 300 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει παιδιά
• 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 200 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά
Σε εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος:
• 1.400 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά
• 1.350 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 1.300 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 1.200 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά
Σε εισόδημα 20.000 ευρώ αναλογεί φόρος:
• 2.500 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά
• 2.450 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 2.400 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 2.300 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά
Σάββατο 7 Μαίου 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου