Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

H Κρήνη Sagredo στη Λότζια στο Ηράκλειο

44

Η Κρήνη Sagredo, κτίστηκε από το Δούκα της Κρήτης Τζιοβάνι Σαγκρέντο, (Giovanni Sagredo)  μεταξύ 1602-1604, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ευγενών που συγκεντρώνονταν στη Λότζια. Αρχικά βρισκόταν στη δυτική πλευρά του Αγίου Τίτου προς την οπλαποθήκη (Armeria) πίσω από τη Λότζια.
Κατά την αναστήλωση της Λότζια το ανάγλυφο της κρήνης, το μοναδικό σωζόμενο τμήμα, εντοιχίστηκε στο βόρειο τοίχο της, (στο στενάκι).
Κρήνη Sagredo 1Διακοσμείται με λαξευμένο γυναικείο άγαλμα , μισοκατεστραμένο σήμερα,  κατασκευσμένο από πορόλιθο  και σύμφωνα με την περιγραφή του Gerola, πιθανώς με το αριστερό χέρι να κρατούσε ασπίδα, ενώ με το δεξί ένα είδος βαρειάς (μεγάλου σφυριού) για επίδειξη, και αναπαρίστανε, ίσως, την προσωποποίηση της Κρήτης.
Το νερό δεν τρέχει πια από την κακοδιατηρημένη κρήνη, αλλά μια δυσανάγνωστη επιγραφή μας θυμίζει τον σκοπό της   δηλ. με τη φροντίδα του Σαγκρέντο ρέει αυτό το νερό.
Λέγεται ότι τα νερά σ’ αυτή την κρήνη ερχόταν έξω από τις Τρεις Καμάρες, ακολουθούσαν το σημερινό δρόμο της Δικαιοσύνης και κατέληγαν στο λιμάνι, όπου χύνονταν στη θάλασσα. Τα νερά αυτά προέρχονταν από πηγή.
Η γούρνα αρχικά χρησίμευε ως σαρκοφάγος. Είχε μπροστά δύο ανάγλυφα μεγάλα ρόδα, δυο παραστάσεις που παριστάνουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στη μέση πρόσωπο επί θρόνου, πάνω σε επιφάνεια κοσμημένη με κρίνα. Στο χείλος της γούρνας ήταν επιγραφή του 16ου αιώνα. Η γούρνα βρέθηκε κοντά στη Λότζια. Σήμερα δε σώζεται επειδή καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου  πολέμου.
 επιμέλεια: Βασιλική Παπουτσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου