Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Άλλη μια φάτνη πολιτισμού γεννήθηκε απόψε

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και για άλλη μια χρονιά η χριστιανοσύνη θα γιορτάσει το θαύμα της Θείας Γέννησης. 
 
Όμως το κλίμα στο παγκόσμιο σκηνικό είναι οδυνηρό. Οι άγιες ημέρες σε πολλά σημεία του πλανήτη μας είναι ημέρες φρίκης και απέραντης θλίψης. Η φτώχεια είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην επικαιρότητα, κατά συνέπεια η απομόνωση και η κατάθλιψη. Όμως όπως λέει και ο ποιητής: «με του Καιρού τ’ αλλάματα, που αναπαημό δεν έχουν, μα στο Kαλό κι εις το Kακό περιπατούν και τρέχουν» η νύχτα δίνει τη σκυτάλη στο φως της ημέρας και συνάμα της ελπίδας.






Μια τέτοια ελπίδα γεννήθηκε απόψε, Σάββατο βράδυ 17 του Δεκέμβρη, που ο γέρο - Ψηλορείτης έστειλε τον παγωμένο αέρα στον κάμπο. Στο μικρό, ιστορικό χωριό του δήμου Φαιστού, Σίβα οι άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να ξεκινήσουν δραστηριότητες πολιτισμού με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θέμος Κορνάρος», την ενορία, τους επιμορφωτές και τους κατοίκους.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

• Μαθήματα αγιογραφίας,
• Κρητικών χορών,
• εκμάθηση Ιταλικής γλώσσας.

Τα μαθήματα θ’ αρχίσουν το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 με το μάθημα των Ιταλικών και ώρα 6-8 το απόγευμα.
Την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου και ώρα 3-4, μάθημα κρητικών χορών.
Την Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου και ώρα 5-7, μάθημα αγιογραφίας.

Είναι θαυμαστό ότι απόψε ήταν όλοι εκεί - παιδιά και ενήλικες - για ένα κοινό σκοπό, τη μάθηση! Πολλοί θα μονολογήσουν: -εδώ ο κόσμος καίγεται και ο πολιτισμός χαίρεται…-  όμως εδώ βρίσκεται το νόημα της ζωής, η χαρά και η αισιοδοξία. Το ισχυρό αντίδοτο της απαισιοδοξίας και το φως μέσα στο σκοτάδι στο οποίο μας βύθισαν δίχως πολλή σκέψη. Κάθε φορά που ενεργοποιείται μια κοινωνία και ανοίγει τις σελίδες της μάθησης και της παράδοσης γεννιέται μια μικρή φάτνη πολιτισμού, γεννιέται το φως και το σκοτάδι σιγά- σιγά χάνεται.



Τη σκυτάλη που μας έδωσαν οι προγενέστεροι είθε να τη δώσουμε πιο πλούσια στα παιδιά μας, τώρα που την έχουν πιότερο ανάγκη. Τώρα που οι αξίες θρησκεία, πολιτισμός, παράδοση έχουν χάσει το αλλοτινό τους νόημα. Όμως ένα είναι σίγουρο και αληθινό, αυτές οι αξίες μάς κράτησαν ως Έθνος και ως Κράτος Ελληνικό και διατήρησαν τη γλώσσα μας, από την αρχαιότητα ως τα σήμερα.
Είθε το φως της Θείας Γέννησης να φωτίσει  τη μικρή φάτνη πολιτισμού που μόλις γεννήθηκε!


Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου