Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Aπεμπλοκή των σχέσεων Ελλάδας FYROM από τα Νατοϊκά σχέδια


Ακύρωση του αλυτρωτισμού της FYROM είναι η πρώτη και κύρια προτεραιότητα για να ανοίξει ο δρόμος για μια θετική λύση


Ανακοίνωση της Ε.Γ. της Κ.Ε. του Αριστερού Ρεύματος της ΛΑ.Ε


Πρώτον: H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επισπεύδοντας τις εξελίξεις για μια άρον-άρον και όπως- όπως ''διευθέτηση''-μπάλωμα του προβλήματος με τη FYROM, λειτουργεί ως όργανο και εκτελεστής συμβολαίου προς τις ΗΠΑ, οι οποίες για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικό-στρατιωτικές επιδιώξεις τους στην περιοχή επιθυμούν διακαώς την γρήγορη ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την δημιουργία ενός ακόμα ευρωατλαντικού προτεκτοράτου στα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός τα Βαλκάνια αλλά και η FYROM δεν έχουν κανένα συμφέρον από την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ και γενικότερα από τη παρουσία και το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί, αντίθετα, όργανο πολέμου, κηδεμονίας, διαιρέσεων, εντάσεων, εθνικισμών και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Βαλκανική, στην ευρύτερη περιοχή μας, στην Ανατ. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, όπως αποτελεί εργαλείο νεοψυχροπολεμικής πολιτικής απέναντι στην Ρωσία.


Δεύτερον: Όλες οι χώρες των Βαλκανίων, με τον αγώνα των λαών τους και πρώτα απ' όλα η Ελλάδα, χρειάζεται να αποδεσμευθούν από το ΝΑΤΟ και κάθε μορφής ιμπεριαλιστικά δεσμά και να προωθήσουν από κοινού ένα νέο Βαλκανικό Σύμφωνο φιλίας, αλληλεγγύης, ισότιμης συνεργασίας, ασφάλειας και συνανάπτυξης, παραμερίζοντας και καταπολεμώντας σφοδρά κάθε μορφής εθνικισμούς, αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις, καχυποψίες, επιβουλές και ηγεμονισμούς.
Το όραμα που μας εμπνέει και παρά τις δυσκολίες και τις μεγάλες αντιξοότητες, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, είναι το όραμα του Ρήγα Φεραίου, το οποίο στη σύγχρονη εποχή αντιπροσωπεύει μια καινούργια βαθιά Βαλκανική συνεργασία φιλειρηνικών χωρών και λαών, η οποία βασίζεται σε προωθημένες και ισότιμες πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις και μια μεταξύ τους συμφωνία εγγύησης και σεβασμού των συνόρων, αμοιβαίας ασφάλειας και αλληλοϋποστήριξης και δραστικής μείωσης των εξοπλισμών.
Μια τέτοια Βαλκανική συνεργασία θα βοηθήσει όλους τους Βαλκανικούς λαούς να αποτινάξουν τις ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις και επεμβάσεις και να συγκροτήσουν ένα μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό μπλοκ, χωρίς επικυριαρχίες, που θα διασφαλίσει την γρήγορη οικονομικοκοινωνική πρόοδο των Βαλκανίων, τα οποία από παραδοσιακός χώρος έριδων και διαιρέσεων, μπορεί να εξελιχθούν σε πρότυπο για νέες, πρωτότυπες και δημιουργικές μορφές διεθνιστικής συνεργασίας.


Τρίτον: Θεωρούμε ότι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας σε σχέση με την FYROM συνίσταται στον αλυτρωτισμό της γείτονος.
Αυτός ο αλυτρωτισμός της FYROM εμφιλοχωρεί στο νομικό καθεστώς και το Σύνταγμα της, διαπερνάει την επίσημη αφήγηση των κυρίαρχων κέντρων της, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τις δημόσιες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές λειτουργίες της γείτονος, επιχειρείται η αντιεπιστημονική οικειοποίηση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας.
Υποστηρίζουμε πως όλα τα παραπάνω θέματα πρέπει να αναχθούν ως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας και πως η ακύρωση τους μέσα από τις αναγκαίες και έγκυρες θεσμικές και άλλες αλλαγές, πρώτα απ' όλα στο Σύνταγμα και στην εκπαίδευση στην FYROM αλλά και στις νοοτροπίες και αντιλήψεις της γείτονος, συνιστά προϋπόθεση για να ανοίξει ένας θετικός δρόμος στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο βαθμό που θα αντιμετωπισθούν θετικά και με ειλικρίνεια τα ως άνω προβλήματα, πιστεύουμε ότι το ζήτημα του ονόματος της γείτονος, του οποίου καθόλου δεν υποτιμούμε την σημασία, μέσα σε ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης, θα αποφορτιστεί και μπορεί να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για όλες τις χρήσεις (erga, omnes).
Εξυπακούεται ότι για όλους αυτούς του λόγους, θεωρούμε λάθος το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας είχαν περιπέσει σε μια μονομερή ονοματολογία, χάνοντας από το οπτικό τους πεδίο ή θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα πλέον κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και γι' αυτό, θα αγωνιστούμε για μια στροφή και επανατοποθέτηση της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος με την FYROM, μακριά από Νατοϊκές υποδείξεις και ιμπεριαλιστικές διαιτησίες.


Τέταρτον: Το συμφέρον της Ελλάδας και της FYROM είναι να αφήσουν πίσω τους ένα παρελθόν καχυποψιών και έντασης, ανεξαρτήτως του επιμερισμού ευθυνών και να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων φιλίας, ισότιμης συνεργασίας και εμπιστοσύνης, πράγμα που με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, μπορεί να επικυρωθεί και με ένα προωθημένο ιδιαίτερης βαρύτητας Σύμφωνο φιλίας, σεβασμού των συνόρων, ασφάλειας και εγγυήσεων και αλλαγών για τα κρίσιμα θέματα που έχουμε θέσει και τα οποία δηλητηριάζουν την μεταξύ τους ατμόσφαιρα.
Η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να επαναβεβαιώσει τις θετικές προθέσεις της για το μέλλον της FYROM και η τελευταία να αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα της ειρήνης κυρίως, αν όχι μόνο, μπορεί να στηριχθεί για να αποφύγει τον κίνδυνο διάλυσης και τεμαχισμού από τον Αλβανικό και Βουλγαρικό εθνικισμό, διαφυλάσσοντας την κυριαρχία και την ακεραιότητα της.
Γι' αυτό πρώτιστο και επείγον συμφέρον για την FYROM και τον λαό της, πέραν από εθνικές καταγωγές και ιδιαιτερότητες, είναι να προχωρήσει θαρραλέα στην εκπλήρωση όλων όσων είναι αναγκαία και διεθνώς παραδεδειγμένα για την αποκατάσταση νέου κλίματος με την Ελλάδα και την δημιουργία καλύτερου κλίματος στην περιοχή. Ελλάδα και FYROM οφείλουν αυτήν την ώρα να κάνουν το καθήκον τους για την ειρήνη και τις επόμενες γενιές.
Από την δική μας πλευρά, θα εργασθούμε θετικά και αγωνιστικά για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, χωρίς βεβαίως να παύουμε να τονίζουμε ότι το μέλλον της Ελλάδας και της FYROM και της μεταξύ τους συνεργασίας, δεν βρίσκεται στην ένταξη τους στους ευρωενωσιακούς και ατλαντικούς θεσμούς, αλλά σε ένα άλλο δρόμο αποδέσμευσης απ' αυτούς που θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία τους και την πρόοδο τους.


Πέμπτον: Σημειώνουμε την διαφωνία και την αντίθεση μας με το συλλαλητήριο της Θεσ/νικης ή και με ανάλογου χαρακτήρα συλλαλητήρια, τόσο για τους μονόπλευρους και περιοριστικούς και επομένως λαθεμένους, στόχους του όσο και για το γεγονός ότι στη Θεσ/νικη την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό στην συγκέντρωση έδωσαν, κυρίως από την εξέδρα, βαθιά συντηρητικές, “νεοεθνικόφρονες”, έως ακροδεξιές και κρυπτοχρυσαυγίτες μισαλλόδοξες δυνάμεις, αξιοποιώντας και χειραγωγώντας τα πατριωτικά αισθήματα μεγάλου μέρους των πολιτών που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.
Αυτήν την ώρα πράγματι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και μεγάλα λαϊκά συλλαλητήρια. Συλλαλητήρια, όμως, που να μην φέρνουν στο προσκήνιο τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις και μισαλλόδοξες εκκλησιαστικές φωνές αλλά να αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και του λαού.
Η Μακεδονία δεν κινδυνεύει απλά να ξεπουληθεί στο μέλλον. Έχει ξεπουληθεί ήδη σε σημαντικό βαθμό και συνεχίζεται να ξεπουλιέται κομμάτι – κομμάτι.
Ξεπουλήθηκαν ή ξεπουλιούνται κυρίως σε ξένα συμφέρονται και εγχώρια αρπακτικά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Μακεδονίας, ακόμα και τα νερά της και η παραγωγική γη της, οι δρόμοι και οι υποδομές της. Ξεπουλιούνται οι μονάδες της ΔΕΗ και το περιβάλλον στην Χαλκιδική. Ξεπουλιούνται οι στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις και ο εθνικός μακεδονικός πλούτος. Και μαζί της ξεπουλιέται όλη η Ελλάδα, που βρίσκεται υπό νέας μορφής μνημονιακή κατοχή και το μέλλον της διαγράφεται όλο και πιο σκοτεινό ως οιονεί νεοαποικία.
Επομένως αυτό που χρειάζεται ο τόπος πρώτα απ' όλα είναι συλλαλητήρια για να προστατέψουμε τον εθνικό μας πλούτο. Συλλαλητήρια για την ελευθερία μας, για μια πραγματική δημοκρατία, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, ενάντια στα μνημόνια, την λιτότητα, την ευρωατλαντική κηδεμονία και την νέα αποικιοκρατία.
Αυτό το πλαίσιο μιας νέας Ελλάδας και αυτός ο αγώνας μπορεί πραγματικά να προασπίσει την χώρα από εθνικούς κινδύνους και να διαφυλάξει την ιστορία και τον πολιτισμός της, όπως και την ακεραιότητα, ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το Αριστερό Ρεύμα, στο πλαίσιο της ΛΑΕ, θα συμβάλει με δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε η ανάγκη αυτών των σωτήριων συλλαλητηρίων γρήγορα να ωριμάσει και να γίνουν ξανά μεγάλο πολιτικό γεγονός, που θα φέρει την χώρα σε νέους δρόμους χωρίς αυτή τη φορά επιστροφές, ταλαντεύσεις, πισωγυρίσματα και ταπεινωτικές συνθηκολογήσεις.

Στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αξίζει ένα διαφορετικό μέλλον από εκείνο του σημερινού προτεκτοράτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου