Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Πανάνειο: Ένα ακατέργαστο «διαμάντι» απέναντι από τα Ενετικά Τείχη


Πανάνειο


Στέκει σαν «φάντασμα» το κτήριο ενώ θα μπορούσε να είναι αληθινό στολίδι για την πόλη
Μόλις επτά χρόνια χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το Πανάνειο.

Με δωρεά του Πανανού Θεοδουλάκη και της γυναίκας του, Αθηνάς Ανεμογιάννη, σε επτά χρόνια χτίστηκε το Πανάνειο Νοσοκομείο, τα έτη 1895-1902, τα τρία τελευταία της Οθωμανικής Κρήτης και τα πρώτα τέσσερα της Κρητικής Πολιτείας. Σε χαλεπούς καιρούς.

Επίσης, σε δύσκολους καιρούς, το 1970, τερματίστηκε και η λειτουργία του από τον Στυλιανό Παττακό. Στους εύκολους καιρούς των ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτήσεων αφέθηκε στην «τύχη» του να ερημώνει και να στέκει ως «φάντασμα» στα πέριξ της πόλης ενώ θα μπορούσε να είναι ένα «διαμάντι», ένα πραγματικό στολίδι του Ηρακλείου.

Έχουν περάσει ήδη δεκαπέντε χρόνια από το μακρινό 2003, όταν επί δημαρχίας Γιάννη Κουράκη αποφασίστηκε η αποκατάσταση και αναστήλωση του μνημείου με αρχικό προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αθανάσιου Καρούντζου το 2011 σταμάτησε η β' φάση του έργου, με το αιτιολογικό ότι το εργολαβικό κόστος θα εκτοξευόταν. Παραδίπλα, ούτε από την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα, ούτε από το χρονοβόρο και ογκώδες Πολιτιστικό Κέντρο δεν περίσσεψε ευρώ για να υλοποιηθεί το Άσυλο Μητέρας και Παιδιού στο Πανάνειο.

Στους εύκολους καιρούς, έμεινε η προτομή του Πανανού να κοιτά ένα άστεγο ημιτελές κτήριο-φάντασμα και να αραχνιάζει στην πλέον υγιεινή θέση εντός των τειχών.
Σήμερα η εγκατάλειψη έχει μετατρέψει το μνημείο σε κουφάρι με σύριγγες και σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου