Πέμπτη 4 Απριλίου 2013


ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 3 Απριλίου 2013
Όταν ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, ένα πνευματικό σύμβολο, που τιμά τα Γράμματα και τις Τέχνες, μετά από 128 χρόνια λειτουργίας, με εξαιρετικά σημαντική συμβολή στη διάδοση του βιβλίου και τη φιλαναγνωσία, κλείνει, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ πληγώνεται ανεπανόρθωτα.
Το βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, που φιλοξενούσε επί δεκαετίες όλους τους διανοούμενους, τους λογοτέχνες, τους δημοσιογράφους και τους αναγνώστες, σίγησε.
Αποκαθηλώθηκε το Σάββατο (30/3) η μαρκίζα. Ένα ακόμα θύμα της οικονομικής κρίσης, σε μία εποχή που ο Πολιτισμός και ο Άνθρωπος κατακερματίζονται από τη λογική της αγοράς.
Το βιβλίο είναι ο πολύτιμος σύμμαχος και το όχημα για την πνευματική ανάπτυξη και τη μάχη απέναντι στη βαρβαρότητα.
Το 1885, ο Γεώργιος Κασδόνης, δάσκαλος και δημοσιογράφος από την Τήνο, με όνειρα και προσδοκίες, ίδρυσε το βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ στην οδό Σταδίου 32. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε από τους Ιωάννη Κολλάρο, Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο και Μαρίνα Καραϊτίδη.
Το βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ από την αρχή της λειτουργίας του έως και το τέλος, υπήρξε Φάρος Πολιτισμού, στέκι λογοτεχνών, μία πνευματική εστία. Η πληρότητα των τίτλων ήταν απαράμιλλη και στο θρυλικό υπόγειο, τα βιβλιοστάσια φιλοξενούσαν σπάνιες, συλλεκτικές εκδόσεις. Ίδρυσε τη ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, το παλαιότερο λογοτεχνικό περιοδικό της χώρας και το πλέον έγκυρο, με διευθυντή τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και στη συνέχεια τον Πέτρο Χάρη, τον Ευάγγελο Μόσχο, τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.
Ευτυχώς, ο εκδοτικός οίκος συνεχίζει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του και τη προσφορά του στα Γράμματα. Εξέδωσε περισσότερους από 11.000 τίτλους Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Κάλβου, Βαλαωρίτη, Βιζυηνού, Ξενόπουλου, Καρκαβίτσα, Προβελέγγιου και τόσων άλλων.
Όλοι οι προβολείς των Μ.Μ.Ε. έπεσαν στο κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Εστίας και κανένας δεν ασχολήθηκε με το προσωπικό του βιβλιοπωλείου που του οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, (αφορά έξι άτομα που είχαν κάνει επίσχεση εργασίας). Η εφημερίδα ΑΥΓΗ είχε προβάλλει αυτό το θέμα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2012, σε όλες του τις λεπτομέρειες και συγκεκριμένα, για την καθυστέρηση δεδουλευμένων, αλλαγή της Σ.Σ.Ε. και απαξίωση.
Το κλείσιμο του Βιβλιοπωλείου της ΕΣΤΙΑΣ είναι πλήγμα για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ μας.
Το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου