Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

http://www.patris.gr/articles/129801/72544#.UW60JLWeNXk

http://www.newsnow.gr/article/404565/giati-leme-oxi-sto-limani-tou-notou---antidraseis-foreon-kai-syllogon-sta-sxedia-tis-kyvernisis.html

http://www.ert.gr/eidiseis/topika-nea/heraklio/story/154102/irakleio-sti-mesara-gia-to-limani-tou-notou#.UW60irWeNXk

http://www.cretalive.gr/crete/view/h-kinhsh-politwn-mesaras-gia-to-periballon-gia-to-limani-tou-notou/76201

http://www.cretalive.gr/crete/view/antwnhs-maniadakhs-polu-thetikh-ejelijh-gia-th-messara-h-dhmiourgia-enos-li/75175


Στο ίδιο έργο θεατές και εξίσου αποφασισμένοι……………………..


Δεν προσκλήθηκε, η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, αλλά θεωρήσαμε ότι μας αφορά και παρευρεθήκαμε στο κάλεσμα του κ. Κεφαλογιάννη στις Μοίρες, στη συζήτηση για το διαμετακομιστικό σταθμό στο Τυμπάκι. Δεν παραπλανηθήκαμε, ότι κάτι καινούριο είχε να μας πει, απλά δεν θέλαμε να θεωρηθεί η απουσία μας σαν μετακίνηση από την εδώ και 8 κοντά χρόνια σταθερή θέση μας ενάντια σε αυτό τον τερατώδη σχεδιασμό του τέως Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ευτυχώς, μαζί με την Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, πολλοί φορείς και πολίτες, αλλά και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου έπραξαν το ίδιο και έτσι το Πολύκεντρο Μοιρών γέμισε από ‘’ακάλεστο’’ κόσμο που διαμαρτυρήθηκε για αυτή την αιφνιδιαστική αναμόχλευση του έργου, που το 2009 ο τέως Γ.Γ Ναυτιλίας κ. Βλάχος είχε αποσύρει εξαιτίας ακριβώς της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών.

Αυτό που ζήσαμε την Πέμπτη στο Πολύκεντρο, ήταν η ακριβής επανάληψη των συναντήσεων που είχε οργανώσει ο κ. Κεφαλογιάννης το 2007 στους Δήμους Λάμπης, Μοιρών και Τυμπακίου. Ακόμη και το βίντεο παρουσίασης του έργου ήταν αυτό που δίπλα στο τέρας της διαμετακόμισης τοποθετούσε τα στολιδάκια Μαρίνα, εμπορικό λιμάνι & τουριστικό λιμάνι, δενδροφύτευση ως την Αγία Γαλήνη, θεωρώντας μάλλον ότι μπορεί να αμβλυνθεί με αυτά το μέγεθος της καταστροφής που φέρνει στο Νότο η κατασκευή του 6ου στον κόσμο σταθμού διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων. Στολιδάκια που έχουν εξαιρεθεί στο σύνολό τους από την θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ (2008), η οποία και μεταθέτει την ευθύνη έγκρισης των “συμπληρωματικών έργων” στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, στην παρέμβασή της ξεκαθάρισε πως όπως δεν διαφοροποιείται ο αρχικός σχεδιασμός για διαμετακομιστικό σταθμό στο Τυμπάκι, έτσι δεν έχει διαφοροποιηθεί και η στάση των Μεσαριτών απέναντι στο έργο και πως όσο κάποιοι επιμένουν να το επαναφέρουν για συζήτηση, τόσο θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να ενημερώνει τον κόσμο για τις επιπτώσεις του.

Ας μην παραβλέπουν οι ευλογούντες την ανάπτυξη που θα φέρουν οι Κινέζοι, ότι τόσο ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός της Κρήτης, όσο και το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο δεν προβλέπουν την Βιομηχανοποίηση της περιοχής. Αντίθετα, η ζώνη όπου ο διαμετακομιστικός σταθμός χωροθετείται, στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης. Ενώ και από το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο προβλέπεται «Διατήρηση της γεωργίας και της εντατικής κτηνοτροφίας, με παράλληλη προστασία της γεωργικής γης, ιδιαίτερα στις γόνιμες πεδινές περιοχές. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν: (α) την Κεντρική, ………………και (ζ) το Ηράκλειο – Μεσσαρά - Ιεράπετρα στην Κρήτη.»

Η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη δράση της ενάντια στις μεθοδεύσεις του κ. Κεφαλογιάννη, που απειλούν το περιβάλλον, την απασχόληση και το εισόδημα, την κοινωνική συνοχή, την τοπική ταυτότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Νότου.
Προτείνουμε δε στη Δήμαρχό μας να μελετήσει, να δημοσιοποιήσει στη σελίδα του δήμου Φαιστού τα αρχεία που αφορούν στα δημοσιοποιημένα:
  • Από το Μάρτιο του 2007, Μελέτη για την «προκαταρκτική εκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή διεθνούς εμβέλειας λιμανιού στο Τυμπάκι» με ανάδοχο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
  • Από το Μάρτιο του 2008, φάκελο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που περιείχε την με αρ. οικ101233/1-2-2008 Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του Έργου: «Λιμενική εγκατάσταση στο Τυμπάκι Ν.Α. Ηρακλείου», καθώς και την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκπονήθηκε από την ENVECO Α.Ε.
  • Από τον Αύγουστο του 2008, Αίτηση Ακύρωσης της παραπάνω θετικής γνωμοδότησης επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κατέθεσε η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον.
Αλλά επίσης
  • Και τον φάκελο με το σύνολο μελετών το κόστος των οποίων έχει αγγίξει τις 500.000 ευρώ, που τον Αύγουστο το 2008 μοίραζε ο αναρμόδιος πλέον κ. Κεφαλογιάννης στις Νομαρχίες και τους Δημάρχους.
Και στη συνέχεια να προσκαλέσει σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και εντός ημερησίας διάταξης συζήτηση. Έφθασε επιτέλους η ώρα οι εκπρόσωποί μας να τοποθετηθούν. Και αν θεωρούν ότι η άποψη των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους δεν έχει υπάρξει σαφής, ας προκαλέσουν ανοικτή συζήτηση όπου να κληθούν όλοι να συμμετάσχουν !!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΜοίρες Ηρακλείουe-mail: kpmp@viva.gr
web site: www.no-container-port-in-timbaki.net & www.ecocrete.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου