Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την «παραίτηση» του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Αλέκου Ανδρικάκη από την εφημερίδα «Πατρίς». Κατά τα φαινόμενα αιτία του εξαναγκασμού σε παραίτηση, υπήρξε δημοσίευμα στην εν λόγω εφημερίδα, με την υπογραφή του κ. Ανδρικάκη, που ασκούσε κριτική στο δήμαρχο κύριο Κουράκη, για την οικονομική διαχείριση του δήμου.
Ο κ. δήμαρχος αντέδρασε, ως απόλυτος μονάρχης, που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το δημοσιογράφο, για παραποίηση στοιχείων και πλαστογραφία. Κατά την γνώμη μας, η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία, επιβάλλει την άσκηση του δικαιώματος της απάντησης -του κατηγορούμενου για ψευδή στοιχεία- δημοσιογράφου, από την ίδια εφημερίδα, που φιλοξένησε την απάντηση – κατηγορία του κ. δημάρχου. Το δικαίωμα αυτό δε δόθηκε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας στο θιγόμενο δημοσιογράφο! Αν αυτό έγινε με παρέμβαση – πίεση του δημάρχου, προκύπτει μείζον θέμα δημοκρατίας, και χρήζει απάντησης τόσο από τον ίδιο το δήμαρχο, όσο και από την εφημερίδα.
Ο κ. δήμαρχος μας έχει συνηθίσει και στο παρελθόν σε μονολόγους και συστηματική αποφυγή του διαλόγου, είτε στα ΜΜΕ είτε ακόμη και στα δημοτικά συμβούλια. Η συστηματική αυτή αποφυγή διαλόγου, μπορεί να σημαίνει είτε την ανεπάρκειά του, είτε το φόβο του μήπως αποκαλυφθεί κάτι, είτε την αντίληψη, ότι είναι υπεράνω κριτικής Σε κάθε περίπτωση όμως σημαίνει την υποχώρηση της δημοκρατίας, έναντι προσωπικών επιδιώξεων του δημάρχου και της παράταξης που τον στηρίζει.
Κατά την γνώμη μας η παρουσία, για σχεδόν 40 χρόνια του ίδιου πολιτικού χώρου στην ηγεσία του δήμου, διαμόρφωσε μια καθεστωτική λογική, που είναι τελείως ανεξέλεγκτη και τρέφει το νεποτισμό. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Το απόλυτα δημαρχοκεντρικό πελατειακό σύστημα πρέπει, με την ενεργή παρέμβαση των πολιτών, να μετεξελιχθεί, σε ένα πραγματικά δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο, με επίκεντρο τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Τότε και μόνο τότε, κανένας δήμαρχος δε θα έχει τη δυνατότητα να φιμώνει την αντίθετη άποψη και κανένα μέσο μαζικής επικοινωνίας, να επιβάλει στους συνεργάτες του δημοσιογράφους και στον εαυτό του -αυτοβούλως ή καθοδηγούμενο- την αυτολογοκρισία.
Τα ΜΜΕ, οφείλουν να δρουν ανά πάσα στιγμή, ως φορείς ελέγχου της εξουσίας. Επειδή το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις της ενοχλημένης από την κριτική εξουσίας και το παράδειγμα του κυρίου Ανδρικάκη στα τεκταινόμενα των μέσων μαζικής επικοινωνίας του Ηρακλείου δεν είναι το μοναδικό, επειδή υπάρχουν καταγγελίες, για συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, πιέσεων, απολύσεων και ωμών παρεμβάσεων στο έργο των δημοσιογράφων, επειδή το γεγονός αυτό απειλεί de facto την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και λειτουργεί αυτόματα, ως μήνυμα και μέσο πίεσης, προς όλους τους δημοσιογράφους, οφείλουμε ως κοινωνία να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της τέταρτης εξουσίας και να καλέσουμε τους ιδιοκτήτες, να προτάξουν το κοινωνικό συμφέρον, από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που στερούν το ψωμί, από ανθρώπους, που το μόνο που θέλουν είναι να εξασκούν ανεμπόδιστα το λειτούργημά τους.
Καλούμε την ιστορική εφημερίδα, να μην ολοκληρώσει το ολίσθημα και να μην εγκαινιάσει ένα κακό προηγούμενο στον -ευαίσθητο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό των απόψεων- τομέα της έντυπης ενημέρωσης. Στον Αλέκο Ανδρικάκη αφαιρέθηκε αυθαίρετα μια δυνατότητα, που αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στις «πολιτισμένες κοινωνίες». Αυτό δεν πρέπει να περάσει!
Το γραφείο τύπου της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου