Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

: ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ 600 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Πολλές χιλιάδες πολίτες με μια μεγαλειώδη και αγωνιστική συγκέντρωση, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να τερματιστεί τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, που απηύθυναν δεκάδες εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι μεταναστών και οργανώσεις της Αριστεράς. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (22/7) ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται πολίτες στο Σύνταγμα. Το μέγα πλήθος κόσμου πραγματοποίησε στις 7:00 μ.μ. μια μεγαλειώδη πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΕ, καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο το βρώμικο ρόλο της τελευταίας στη στήριξη αλλά και στην ενθάρρυνση της ισραηλινής θηριωδίας. Η πορεία ακολούθως συνεχίστηκε ακόμα πιο μαζική, μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου και κατέληξε καταγγέλλοντας το βρώμικο ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε βάρος των Παλαιστινίων και της αποκλεισμένης Γάζας.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην πορεία, στην οποία προπορευόταν μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία, συμμετείχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Απόστολος Αλεξόπουλος, βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι η μαζικότατη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης που διοργανώθηκε στην Αθήνα, αναδεικνύεται σε κορυφαία στιγμή των διαδηλώσεων, συγκρινόμενη αναλογικά με τις κινητοποιήσεις που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την Ευρώπη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την αυξημένη ευαισθησία του ελληνικού λαού προς τους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους.


Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του Δημάρχου της Αθήνας Γ. Καμίνη την Τρίτη (22/7). Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Καμίνης, μεταχειριζόμενος σατράπικες και αυταρχικές μεθόδους, αντιτάχθηκε στη σύνταξη ψηφίσματος για τη Γάζα, υποστηρίζοντας προκλητικά «ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε ψηφίσματα για το παραμικρό» (!), ενώ αρνήθηκε και να μπει σε ψηφοφορία το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ 600 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Τουλάχιστον 54 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το ένα τρίτο παιδιά, έχασαν χθες τη ζωή τους στη Γάζα, ενώ 68 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών της Κυριακής, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, έπειτα από 14 ημέρες ισραηλινών επιχειρήσεων, στους 604.
Δεκάδες οβίδες έπληξαν το κτίριο διοίκησης, το χειρουργείο και την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αλ Ακσα, στην πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Συγκλονιστικές εικόνες με τραυμαματίες να μεταφέρονται με φορεία σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Ακσα» της Χαμάς . Σύμφωνα με μαρτυρίες από τις φονικές οβίδες επλήγη ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος του νοσοκομείου καθώς και ο χώρος υποδοχής. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές σχετικά με το περιστατικό.
ΙΣΡΑΗΛ: ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ
Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις διπλωματικές πρωτοβουλιες, το Ισραήλ συνέχιζε να βάλλει, από αέρος και ξηράς, κατά παλαιστινιακών στόχων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, στη Λωρίδα της Γάζας 81.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει προστασία στα 61 καταφύγια που έχει εκεί ο Οργανισμός.
H Λωρίδα είναι ένα στενό κομμάτι γης, αποκλεισμένο από ξηράς και θαλάσσης, έκτασης 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων με συνολικά 1,8 εκατομμύρια κατοίκους.
Η Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί εκεχειρία, αν στους όρους της δεν περιλαμβάνεται η άρση του αποκλεισμού της στενής λωρίδας γης, στην οποία συνωστίζονται 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η Γάζα έχει αποφασίσει να θέσει τέρμα στον αποκλεισμό της με το αίμα της και τον ηρωισμό της» είπε ο υπαρχηγός της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Ο ισραηλινός στρατός , απ' την άλλη, έχει αρχίσει να μετράει ήδη τα πρώτα θύματά του, κάτι που, αν συνεχιστεί, αναμένεται να στρέψει την κοινή γνώμη των Ισραηλινών ενάντια στην εισβολή .
«Δεν είναι τώρα ώρα να μιλήσουμε για εκεχειρία» είπε ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή και η αποστολή δεν μπορεί να τελειώσει αν δεν απομακρυνθεί ο κίνδυνος των σηράγγων». Δύο ομάδες Παλαιστινίων πέρασαν χθες, μέσω σήραγγας στο Ισραήλ και φορώντας στολές Ισραηλινών στρατιωτών εξαπέλυσαν ρουκέτα εναντίον στρατιωτικού τζιπ. Οι κακής ποιότητας εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός στρατός δείχνουν άνδρες να έρπουν και να εξαπολύουν ρουκέτα, ενώ αμέσως μετά γίνονται οι ίδιοι στόχοι και εξαφανίζονται στους καπνούς έκρηξης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει, εκτάκτως, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  για την κατάσταση στη Γάζα.
Στο Κάιρο βρίσκονται ήδη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και ο  ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι σε συνεχείς διαβουλεύσεις στην κατεύθυνση, υποτίθεται,  της σύναψης εκεχειρίας, ενώ την ίδια ώρα οι Η.Π.Α υποστηρίζουν την ισραηλινή θηριωδία.
Όπως έγινε γνωστό, σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να γνωρίζει ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοικτά, και ενώ κουβέντιαζε με σύμβουλο του, σχολιάζοντας την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, λίγο πριν αρχίσει συνέντευξη του στο στούντιο του δικτύου FOX, ακούστηκε να λέει σαρκαστικά :
«Ωραία επιχείρηση...ακριβείας!», «Πρέπει να πάμε εκεί. Πρέπει να πάμε απόψε. Είναι παρανοϊκό να καθόμαστε εδώ».
Επισήμως ο Κέρι δήλωσε:"το Ισραήλ έχει δικαίωμα να εισβάλει στη Γάζα για να καταστρέψει τα τούνελ και οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις ρουκέτες που εξακολουθούν να εκτοξεύονται εναντίον του", ενώ κάλεσε τη Χαμάς να επανεξετάσει το ενδεχόμενο της εκεχειρίας «για να σωθούν ζωές» .
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ
Στο μεταξύ παγκόσμια είναι η κατακραυγή, για τη φονική ισραηλινή εισβολή στη Γάζα. Από το Γιοχάνεσμπουργκ ως τη Σεούλ, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου και της παλαιστινιακής κατοχής από το Ισραήλ.
Πορείες διαμαρτυρίες επίσης πραγματοποιήθηκαν χθες στη Ραμάλα και στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές να ζητούν από τον Πρόεδρο Αμπάς να καλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να απαγγείλει κατηγορίες στο Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.
Κι ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη την νέα αιματοχυσία που εξελίσσεται στην πολύπαθη λωρίδα της Γάζας, την τρίτη μέσα σε έξι χρόνια, αναρωτιέται κανείς εύλογα τι καινούργιο είναι δυνατό να δώσει η νέα εκεχειρία, όταν αυτή επιτευχθεί, αν όχι μια νέα εν δυνάμει εκρηκτική κατάσταση, προς εκμετάλλευση στα πλαίσια του διεθνούς ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου