Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


E-mailPDF
(Πεμ 1/10/15 - 14:45)
ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Ο ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ
Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση στη Συρία, καθώς μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Τουρκία και άλλες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, η Ρωσία εμπλέκεται και αυτή στρατιωτικά, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών, ύστερα από αίτημα στρατιωτικής συνδρομής της κυβέρνησης Άσαντ. Από μόνο του, το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η αμερικανική και η ρωσική αεροπορία εμπλέκονται παράλληλα- και με διαφορετικούς στόχους- σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στον ίδιο εναέριο χώρο, υποδηλώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η επικίνδυνη κλιμάκωση της συριακής κρίσης αποτυπώνει τη χρεοκοπία της πολιτικής των μεγάλων Δυτικών κρατών και κυρίως των ΗΠΑ στην περιοχή. Αφού ενίσχυσαν πολιτικά και στρατιωτικά ομάδες της αντιπολίτευσης στον Άσαντ, υπολογίζοντας ότι το καθεστώς θα έπεφτε γρήγορα και ότι θα έδιωχναν τους Ρώσους από το μοναδικό έρεισμά τους στη Μεσόγειο, είδαν να κυριαρχούν, στους κόλπους της ένοπλης αντιπολίτευσης, οι φανατικοί τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, που στράφηκαν εναντίον τους. Η υποτιθέμενη «μετριοπαθής», φιλοδυτική αντιπολίτευση αποδείχθηκε πρακτικά ανύπαρκτη στο πεδίο της μάχης, καθώς ακόμη και δυνάμεις που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ πέρασαν στους τζιχαντιστές.
Σε συνδυασμό με το διογκούμενο προσφυγικό κύμα από τη Συρία, η εξέλιξη αυτή ώθησε ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε. – Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία- σε μια αναγκαστική στροφή: Να δεχτούν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία για μια μεταβατική περίοδο, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και αναγνωρίζοντας την ανάγκη συνεννόησης με τη Ρωσία.
Από την πλευρά της η Μόσχα, βλέποντας ότι πλησιάζει η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος, εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία ώστε να κατοχυρώσει όσο γίνεται πιο προωθημένες θέσεις, που θα της επιτρέψουν να έχει ισχυρό λόγο και ρόλο στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Κινδυνεύει ωστόσο και αυτή, όπως και η Δύση, να εμπλακεί πιο βαθιά και πιο μακροχρόνια από ό,τι υπολογίζει, σε μια σοβαρή περιφερειακή κρίση χωρίς εύκολη διέξοδο.
Η οδυνηρή πείρα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων διαμηνύει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική, παρά μόνο πολιτική λύση στο συριακό πρόβλημα. Ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του, χωρίς ξένες επεμβάσεις και κηδεμονίες, που απειλούν να διαλύσουν τη χώρα του ή να τη μετατρέψουν σε ένα χαλαρό συνοθύλευμα προτεκτοράτων. Τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να εγγυηθούν την πολιτική μετάβαση, όπως και την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την επίλυση του προβλήματος στη βάση του σεβασμού της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και να μην εμπλακεί σε οποιεσδήποτε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Πηγή : Iskra
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου