Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Πολιτισμός πόλεως Ηρακλείου...θάβουμε ή αναδεικνύουμε;;;; Ας πάρουμε θέση !

Κατάντησε αποθήκη (;) το αραβοβυζαντινό τείχος του Ηρακλείου - Δείτε έναν άγνωστο θησαυρό! (εικόνες)

Π Πολιτισμός 
Κατάντησε αποθήκη (;) το αραβοβυζαντινό τείχος του Ηρακλείου - Δείτε έναν άγνωστο θησαυρό! (εικόνες)
Είναι από τις σπάνιες φορές που η πόρτα από λαμαρίνα ανοίγει και όσοι τυχεροί Ηρακλειώτες ή επισκέπτες βρέθηκαν στο σημείο αντίκρυσαν κάτι μοναδικό: το άγνωστο και αθέατο αραβοβυζαντινό τείχος του Ηρακλείου που εκτείνεται κατά μήκος της Λεωφόρου Δικαιοσύνης εγκλωβισμένο στις πλάτες των κτηρίων της οδού Δαιδάλου και της λεωφόρου Δικαιοσύνης. Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου στο Ηράκλειο είχε ανοίξει πριν από λίγες ημέρες την πόρτα για κάποια δουλειά έχοντας ανεβάσει ως εκεί και Ι.Χ. Το cretalook.gr παρουσιάζει φωτογραφίες από το σημείο. Ωστόσο οι εικόνες από το εσωτερικό δίνουν την εντύπωση ότι ο χώρος λειτουργεί σαν αποθήκη! Σιδερένιες κλίμακες, ξύλα, σκαλωσιές και ένα καρότσι οικοδομικών εργασιών και σκισμένες μαύρες σκουπιδοσακούλες (στις φωτογραφίες που ακολουθούν). Εγκατάλειψη!
Το τόξο του τείχους που μοιάζει με Πύλη δείχνει ότι χρησιμοποιείται ως προστατευτικός χώρος εργαλείων της Αρχαιολογίας. Πάνω ψηλά το βενετσιάνικο έμβλημα.Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί ζωντανό μάρτυρα της ιστορίας του Ηρακλείου από την αραβική περίοδο στη βυζαντινή και αργότερα στην ενετική ως την εποχή της οθωμανικής περιόδου από το 1669.
Το οικόπεδο βρίσκεται στη Λεωφόρο Δικαισύνης και ευτυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού κατάφερε να το απαλλοτριώσει την περασμένη δεκαετία.
Πρόκειται για τη μόνη είσοδο που σήμερα σώζεται και είναι ανοικτή για να περάσει κάποιος στα τείχη που έχτισαν οι άραβες πριν από 1000 και πλέον χρόνια για να οχυρώσουν τον Χάνδακα,  και αργότερα στα βυζαντινά χρόνια ενισχύθηκαν μετά την έλευση του Νικηφόρου Φωκά που έδιωξε κάθε αραβικό στοιχείο μετακινούμενο δυτικά της Μεσογείου όπως στην Ιβηρική.
Το αραβοβυζαντινό τείχος περνούσε από την οδό Χάνδακος και φυσικά σηματοδοτούσε την άκρη της πόλης δηλαδή η Δικαιοσύνης ήταν αδόμητη και εκτός πόλης.
Το τείχος είναι ορατό σήμερα από κάποιες προθήκες καταστημάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται Marks and Spencer στο υπόγειο, Wind κ.α και από τη Δαιδάλου στο κατάστημα Massimo Dutti.
Ρεπορτάζ cretalook.gr/Λευτέρης Συμβουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου