Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Δώρο ζωής του ΙΤΕ στους Κρητικούς με νέο υπερμηχάνημα

PET CT ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΙΤΕ


Πηγή   neakriti.gr
Ένα δώρο ζωής για τους Κρητικούς ετοιμάζεται να κάνει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η επιστήμη αγκαλιάζει την κοινωνία.
Ένα μηχάνημα πολύτιμο για πολλούς ασθενείς και ειδικά για τους καρκινοπαθείς, το μοναδικό στην Κρήτη, γνωστό ως PΕΤ/CΤ, θα αγοραστεί και θα λειτουργήσει στους χώρους του Ιδρύματος, ανακουφίζοντας πολλούς ασθενείς.
Όχι μόνο γιατί η συγκεκριμένη εξέταση, που τώρα κοστίζει 1.000 ευρώ, θα γίνεται δωρεάν μέσω του Συστήματος Υγείας, αλλά και γιατί οι Κρητικοί που την έχουν ανάγκη για τη διάγνωση και παρακολούθηση της πάθησής τους θα αποφύγουν τις μετακινήσεις τους στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και φυσικά τον οικονομική επιβάρυνση των ίδιων και των συγγενών τους.
Αρκεί βεβαίως να κινηθούν τα "σκουριασμένα γρανάζια" της κρατικής μηχανής, καθώς, αν και για ένα τόσο σημαντικό σκοπό θα έπρεπε να έχει δοθεί αμέσως το "πράσινο φως", η σχετική επιτροπή του υπουργείου Υγείας ακόμα δεν έχει εξετάσει το αίτημα του ΙΤΕ, παρά την υποβολή του εδώ και τρείς περίπου μήνες.
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγητής κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, «έχουμε κάνει τη σχετική μελέτη, έχουμε βρει το χώρο όπου θα λειτουργήσει, τον έχουμε διαμορφώσει και αυτό που μένει είναι να πάρουμε την άδεια. Μόλις συμβεί αυτό, θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την αγορά του μηχανήματος, το οποίο κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, και σε έξι μήνες θα μπορούμε να το λειτουργούμε».
Το κόστος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΙΤΕ, το οποίο θα το προσφέρει στην τοπική κοινωνία ώστε να δείξει ότι ο μεγάλος στόχος της διασύνδεσης με τους πολίτες δεν είναι απλώς μια υπόσχεση αλλά πράξη. Πολύ απλά, θα δημιουργηθεί η υποδομή ώστε οι Κρητικοί να συνειδητοποιήσουν ότι η έρευνα δεν είναι κάτι το αφηρημένο, κάτι "αόριστο" για τις ζωές όλων μας, αλλά, αντίθετα, κάτι πολύ απτό και πρακτικό με πολλές εφαρμογές, πολύτιμες στην καθημερινότητα και την υγεία μας.
Πόσω μάλλον όταν το ΙΤΕ έχει αποδείξει - και το επισφραγίζει καθημερινά - ότι παράγει έρευνα αιχμής, ανοίγοντας το δρόμο του μέλλοντος για θεραπείες που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της Ιατρικής.
"Όχημα" για αυτή τη στρατηγική «της επόμενης μέρας» για το ΙΤΕ, όπως την αποκαλεί ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, αποτελεί το Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής, το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πουθενά στην Ελλάδα και μόλις τώρα αρχίζει να παίρνει "σάρκα και οστά" στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε τρεις μόλις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Η φιλοσοφία του βασίζεται στη βασική αρχή ότι δε θα μιλάμε πλέον για ασθένειες, αλλά για ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με βάση το γονιδίωμά του, το γενετικό του κώδικα, οπότε ο κάθε γιατρός θα μπορεί "διαβάζοντας" το DNA να αποφασίσει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον κάθε ασθενή, ποιο αυτό που μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικό και ποιο όχι. Η επανάσταση αυτή στο χώρο της Ιατρικής περνάει από το ΙΤΕ, μέσα από σταθερά βήματα που υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

Ένα πολύτιμο μηχάνημα για πολλές παθήσεις
Η διασύνδεση της κοινωνίας με την έρευνα δεν είναι απλά μια διακήρυξη, αλλά ένας στόχος που υλοποιείται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας μέσα από τη δωρεά του μηχανήματος PΕΤ/CΤ.
Το ΙΤΕ στη σπουδαία αυτή προσπάθεια συνεργάζεται με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με συντονιστή της επιστημονικής ομάδας τον καθηγητή Ακτινολογίας, διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ δρ Απόστολο Καραντάνα. Την ομάδα στελεχώνουν πυρηνικός γιατρός, ακτινοδιαγνώστες και ακτινοφυσικοί.
Όπως μας εξήγησε ο καθηγητής, το μηχάνημα αυτό συνδυάζει δύο διαγνωστικές εξετάσεις καθοριστικής σημασίας κυρίως για καρκινοπαθείς, αλλά και για ασθενείς με άλλες παθήσεις, την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και την αξονική τομογραφία.
Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του, πρέπει να τονιστεί ότι η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ευρώπη εδώ και 16 έτη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 8 αντίστοιχα μηχανήματα στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τη λειτουργία του στην Κρήτη ανακουφίζονται οι ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένοι από νεοπλασματικές νόσους ασθενείς από ένα επιπλέον βάρος, εκείνο της μετακίνησης στην Αθήνα με τους συνοδούς τους, με το κόστος που κάτι τέτοιο συνεπάγεται (έξοδα μεταφοράς, διανυκτέρευση, κ.λπ.).
Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο αλλά παράλληλα απομονωμένο νησί, όπως η Κρήτη, εξυπηρετεί και ασθενείς από τη νοτιοανατολική νησιωτική Ελλάδα, το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Η προνοητικότητα του ΙΤΕ προχωράει, όμως, ένα βήμα παραπέρα, καθώς, εκτός από το ότι οι ασθενείς θα εξετάζονται δωρεάν με ένα απλό παραπεμπτικό από το γιατρό τους, προτίθεται να μειώσει το κόστος της εξέτασης και για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αφού θα εγκατασταθεί κύκλοτρο, το μηχάνημα παραγωγής βραχύβιων ραδιοϊσοτόπων.
Τονίζεται ότι το απαραίτητο για την εξέταση ραδιοφάρμακο συμβάλλει σημαντικά στο υψηλό κόστος της εξέτασης και επομένως η τοπική παραγωγή του θα μειώσει σημαντικά το κόστος. Προς το παρόν, το ραδιοφάρμακο παράγεται από ιδιωτική εταιρεία στο Λαύριο, η διάρκειά του είναι χρονικά περιορισμένη και η μεταφορά του προβληματική, γιατί οι αεροπορικές εταιρείες δε δέχονται να το μεταφέρουν.
Όσον αφορά σε αυτή καθαυτή τη διαγνωστική εφαρμογή, το μηχάνημα για το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Καραντάνας, «ευελπιστούμε να τύχει της θετικής ανταπόκρισης της Πολιτείας», αφορά σε ποσοστό 90% περίπου τους ογκολογικούς ασθενείς.
Πιο συγκεκριμένα, η εξέταση γίνεται για τη διάγνωση του καρκίνου, τη σταδιοποίηση, την επανασταδιοποίηση και τον έλεγχο υποτροπής της νόσου, την εκτίμηση αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής, καθώς και το σχεδιασμό πλάνου ακτινοθεραπείας.
Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο, όπως σημείωσε ο καθηγητής, σε ένα μεγάλο ποσοστό χρειάζονται σε κάποια φάση της πορείας νόσου οι καρκινοπαθείς.
Ταυτόχρονα, όμως, το PΕΤ/CΤ έχει εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη νευρολογία σε ασθενείς με επιληψία, άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, στην καρδιολογία για εκτίμηση αιμάτωσης και βιωσιμότητας του μυοκαρδίου και σε εφαρμογές στη ρευματολογία, την ορθοπαιδική και την αγγειοχειρουργική, ειδικά σε φλεγμονές και μετεγχειρητικές λοιμώξεις.
Η πρόταση του ΙΤΕ που θα ανακουφίσει πολλούς ασθενείς και χωρίς υπερβολή θα σώσει αρκετές ζωές ελπίζουμε ότι θα κινητοποιήσει το υπουργείο ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες έγκρισης, για να λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε χώρους του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με ανθρώπινο δυναμικό που στην πλειονότητά του θα αποτελείται από μέλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου