Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ...ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ !!!........


Φωτογραφία του Michael Daskalakis.Γράφει ο Μιχάλης Γ. Δασκαλάκης *** 
__________________________________________________________________
...Θυμάμαι την 10ετία 50- 60 στο Σελάκανο*, έφερε κι εγκατέστησε το Δασαρχείο έναν επιχειρηματία-καταστροφέα του Δάσους ...από την Εύβοια...ονόματι Μελαδιώτης ...Ήρθε κι εγκατέστησε αυτός στις Μάλλες καμιά 10 εργάτες δικούς του, με ειδικά εκπαιδευμένα μουλάρια Και πρόσλαβε ξυλοκόπους (μαναροκόπους) ντόπιους .....Έκοψαν τα ωραιότερα,μεστωμένα ,κι υγιή Πεύκα χιλιάδες μ2...Η ζημιά στο Δάσος ανεπανόρθωτη ..Οι κορμοί άνοιγαν βαθιά χαντάκια διάβρωσης στο εδάφους, μέχρι να τους κατεβάσουν στο Αμαξωτό να φορτωθούν, ...που αργότερα με τις βροχοπτώσεις έγιναν χείμαρροι ....
Μετά από πολύ καιρό (χρόνια) ακούστηκε ότι θα έρχονταν ο Δασάρχης με τον Μελαδιώτη στο χωριό μας τον Χριστό, να καθησυχάσουν τους κάτοικους που άρχισαν και διαμαρτυρόντανε ..

Αποτέλεσμα εικόνας για σελακανο λασιθιου
Δάσος Σελακάνου
Άνθρωπος ν αντισταθεί τότε στην εξουσία, δεν υπήρχε ... Μια αναφορά του τοπικού Σταθμάρχη χωροφυλακής ...σε τύλιγαν σε μια κόλλα κι άντε για “διακοπές” ..!!--------------------
Στο Χωριό βρέθηκε ο Δασκαλογιώργης** ..συνταξιούχος υπαξιωματικός κι ανάπηρος πολέμου ... Αυτόν δεν τον ακουμπούσαν οι αναφορές ..κι οι Χωροφυλάκοι ...................Μιλάει σε 2-3 νεαρούς ζωηρούς και σαματατζήδες !!...Τους εξηγεί ότι θα κάνει στο καφενείο επίθεση στον Δασάρχη και τον Μελαδιώτη ....--------------ότι σε συνεργασία οι δυο τους, καταστρέφουν το Δάσος του Σελακάνου ...Έτσι κι έγινε.

Ήρθε ο Επιχειρηματίας Μελαδιώτης με τον Δασάρχη ...Το πρώτο που έκανε ο Μελαδιώτης..ήταν να απευθυνθεί μεγαλόφωνα στον καφετζή :
Καφετζή κέρνα τους όλους !!........
Τότε παίρνει το λόγο ο Δασκαλογιώργης κι αφού τον ευχαρίστησε για το κέρασμά του , άρχισε το τροπάριο...
Εμείς οι κάτοικοι θα απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα για την καταστροφή που γίνεται στο Δάσος.... Με τους μιλημένους να επιβεβαιώνουν κι επικυρώνουν δια βοής... τα λεγόμενά του : Ναι ναι!!! Καταστρέφετε το Δάσος.....!!-----
Την επαύριο ειδοποιούν τους ξυλοκόπους ..τέρμα η δουλειά ...Δούλεψαν ακόμη καμιά 15ρια ημέρες οι κολλητοί του ημιονηγοί με τα μουλάρια .... φόρτωσαν και τους τελευταίους κορμούς ... τα μάζεψαν κι έφυγαν ....κι έτσι γλύτωσε το Δάσος του Σελακάνου ........................................

Να πω εδώ ότι δεν υπήρχαν τότε ... τ’ αλυσοπρίονα κι ο αμαξιτός για το Σελάκανο ...!
Τον δρόμο τον άνοιξαν οι Χριστιώτες αρχές τις 10ετιας του 90 !!...Επί προεδρίας του Γιώργη του Προβατάκη .... Ειδάλλως ..... αντίο ωραίο Σελάκανο ...με του χιλιάδες τόνους εκλεκτής ποιότητας Πευκόμελου κάθε χρόνο ...!!****

*** Την ιστορία μου την διηγήθηκε ο +μακαρίτης Αποστόλης του Μανού..... Αποστόλης Καπαράκης . Ο ίδιος δούλεψε ξυλοκόπος του Μελαδιώτη ...!!

 Σημειώσεις δικές μου:


* Το δάσος του Σελάκανου είναι ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και ένα από τα    σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κρήτης, ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000.
 To ορεινό πευκοδάσος ξεκινάει 35 χλμ βορειοδυτικά της Ιεράπετρας και καταλήγει στις πλαγιές, κάτω από την κορυφή Αφέντης Χριστός, του όρους Δίκτη.

      Καλύπτεται κυρίως από το ανθεκτικό είδος «τραχείας πεύκης» (Pinus Brutia), που αντέχει στην ξηρασία και  στο βραχώδες έδαφος της περιοχής, αλλά το οικοσύστημα του Σελάκανου περιλαμβάνει και δενδρώδεις   πρίνουςκυπαρίσσια, σφενδάμια, πλατάνια. Κι ακόμη, αγριοαχλαδιές, φασκομηλιές, κατσοπρίνια και    αρπακτικά πουλιά (γεράκια, βιτσίλες) που πετούν πάνω από τις απότομες πλαγιές της Δίκτης.
Στην περιοχή "Μελισσόκηπος" οι μέλισσες έχουν το μικρό τους βασίλειο. Την άνοιξη μάλιστα οι κυψέλες  πολλαπλασιάζονται καθώς μελισσοτρόφοι από όλη την Κρήτη τις μεταφέρουν εδώ,    καθιστώντας το Δάσος του Σελάκανου το σημαντικότερο μελισσοπαραγωγικό σημείο στο νησί.




**     Ο Δασκαλογιώργης ήταν ο πατέρας του γράφοντος και παππούς μου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου